VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog even geduld met Shell

Peter Voser kan inmiddels terugblikken op een succesvolle start als bestuursvoorzitter van Royal Dutch Shell. Natuurlijk werd het investeringsbeleid van voorganger Jeroen van der Veer voortgezet.

Voser concludeerde echter – terecht – dat de energiegigant door de jaren heen behoorlijk zwaarlijvig was geworden.

Niet alleen snijdt hij derhalve veel vet uit de organisatie middels een stevig kostenreductieprogramma, maar ook niet-kernactiviteiten worden verkocht.

Het vrijgekomen geld kan Shell goed gebruiken. Shell genereerde in 2010 weliswaar een operationele kasstroom van ruim 27 miljard dollar. 

 INZETTEN OP GAS
-Olie blijft belangrijk voor Shell, maar gas wordt een steeds dominantere factor binnen de strategie van de onderneming.

-Voser maakt zich daarbij weinig zorgen over het huidige overaanbod en de prijsdruk van gas.

-Gas is veel schoner dan kolen, dus prima om elektriciteitscentrales mee aan de gang te houden.

-Ook zal de nucleaire ramp in Japan de vraag naar gas structureel doen stijgen.

-Bovendien is de prijsdruk geografisch bepaald, met inderdaad een moeilijke Amerikaanse markt, terwijl in Azië de prijs vergelijkbaar is met olie.

-Europa ligt daar tussenin. Uiteindelijk is 80 procent van de prijsstelling van gas voor Shell gebaseerd op de olieprijs.
Voorlopig zal de onderneming enkele tientallen miljarden dollar jaarlijks moeten blijven investeren in het vinden van olie en gas.

Bovendien wil Shell, om trouwe aandeelhouders te vriend te houden, een hoog dividend blijven uitkeren. Nogmaals zo’n tien miljard dollar per jaar.

De balans is nog steeds ijzersterk, maar om roestplekjes te vermijden zal Shell niet vele jaren miljarden kunnen blijven bijlenen om de mega-investeringen en dividenden te financieren.

Geduld
Het enthousiasme van aandeelhouders loopt nog niet over. Shell vergelijkt zichzelf met ExxonMobil, BP, Total en Chevron.

Over de laatste vijf jaar was Shell slechts nummer drie qua totaal aandeelhoudersrendement. Ook in financieel opzicht scoort Shell nog niet goed.

Shell is nummer vier qua operationele kasstroom ten opzichte van zowel de omzet als de activa.

En als de milieuramp van BP niet was gebeurd, zou Shell zelfs hekkensluiter zijn geweest.