VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis groeit maar aandeelhouders profiteren nauwelijks

Ingenieursbureau Arcadis slaagt erin de omzet te laten groeien en marges op peil te houden, ook in crisistijd. Daardoor blijft de winst stijgen, maar aandeelhouders profiteren nog nauwelijks van deze winstgroei.

Aan de resultaten van ingenieursbureau Arcadis de laatste jaren valt nauwelijks af te lezen dat het crisis is geweest. Ondanks besparende bedrijven en bezuinigende overheden wist Arcadis toch steeds meer werk binnen te hengelen.

Jaar in jaar uit steeg de omzet. Lukte dat niet autonoom, dan helpen overnames een handje. Wat vooral een prestatie mag worden genoemd, is het handhaven van de marge in de drie recente moeilijke jaren.

In ieder van de jaren kwam de marge rond of boven de 10 procent uit.

 Omzet* Marge** wpa***
2006 1.233 9,4 0,82
2007 1.510 10,5 1,02
2008 1.740 11,3 1,16
2009 1.786 10,2 1,18
2010 2.003 9,9 1,19
* Bruto omzet (mln €)
** EBITA Marge (%)
*** Winst/aandeel (€)
 
Voor aandeelhouders bleef de groei uit, want de winst per aandeel is in de afgelopen drie jaar nauwelijks toegenomen. Omzetgroei en stabiele marges ten spijt.

Het is dan ook de vraag wat de meerwaarde voor de kapitaalverschaffers, lees: aandeelhouders, van het groeibeleid dat Arcadis voert.

Overnames succesvol
Overnames hebben in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de groei van de onderneming. Volgens de onderneming hebben deze overnames veel waarde gecreëerd.

Maar nergens in het jaarverslag wordt deze stelling concreet onderbouwt met cijfers. Ook tijdens de aandeelhoudersvergadering bleven concrete cijfers uit.

Wel wilde bestuursvoorzitter Harry Noy kwijt dat in het eerste jaar na de overname het Amerikaanse BBL op basis van EBITA al de helft van aankoopsom terugverdiende. Om maar een voorbeeld van een succesvolle overname te geven.

Rendement op geïnvesteerd vermogen onder druk
Toch valt ook hier te twijfelen aan de waarde die wordt gecreëerd. Vooral wanneer de ontwikkeling van het rendement op het geïnvesteerde vermogen (ROI) wordt bekeken.

Sinds 2006 is deze ratio gedaald van ruim 20 procent naar 13,9 procent in 2010. De crisis en de verklaring dat overnames in het eerste jaar of jaren een drukkend effect hebben, werd al snel naar voren gebracht.

Bovendien, zo stel Arcadis ligt de ROI nog altijd boven de kostenvoet. Er wordt dus waarde gecreëerd. Voor de komende jaren is de rendementseis 15 procent en dat is fiks lager dan het ooit was. Maar van percentages zoals vroeger durven de ingenieurs uit Arnhem alleen nog maar te dromen.

Nu nog substantiële groei winst per aandeel
Het gaat Arcadis voor de wind, de omzet groeit, de wereldwijde aanwezigheid breidt zich uit, marges blijven op peil en bestuurders kunnen de komende jaren een aanzienlijk hogere beloning tegemoet zien.

Al die groei moet de komende jaren ook tot uiting gaan komen in de winst per aandeel, zodat ook aandeelhouders mee kunnen profiteren.