VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Saab wacht nog op cruciale 30 miljoen euro Europese steun

Met de reddingsboei die het Chinese Pang Da uitgooide, was Saab's acute geldgebrek geledigd. Maar of bestuursvoorzitter Victor Muller ook op de middellange termijn over voldoende cashmiddelen kan beschikken, is nog allerminst zeker.

Voor de echte wederopstanding van de autofabrikant moet Muller zo snel mogelijk 30 miljoen euro overgemaakt krijgen de Europese Investeringsbank (EIB).

‘Met deze lening staat of valt alles', aldus Muller tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in de productiehal van Spyker in Zeewolde.

Winstgevend in 2012
Ondanks de nu al zes weken durende productiestop omdat leveranciers hun rekeningen niet betaald kregen, zal Saab volgens Muller in 2012 winstgevend zijn.

Deze prognose kondigde Muller vorig jaar af nadat hij Saab uit de klauwen van General Motors had weten los te krijgen. Ondanks de operationele en financiële nood van de laatste maanden blijft deze doelstelling overeind, ‘totdat wij iets anders melden', aldus Muller.

Muller maakte een energieke indruk en toonde zijn medeaandeelhouders ook enig introspectief vermogen. ‘Ik heb evident gefaald', zei Muller over de productiestop bij Saab. ‘Blunders, je maakt ze.'

De cashbonus van in totaal ruim 500 duizend euro die commissarissen voor Muller hadden klaarstaan, blijft onder druk van beleggers deels nog even geparkeerd. De 120 duizend Spyker-aandelen (zo'n drie euro ton) zijn al uitgekeerd. De overige 200 duizend euro wordt pas overgemaakt als de liquiditeitsproblemen volledig zijn weg gewerkt.

Hoog bezoek
Komende week moet de fabriek in het Zweedse Trollhättan weer Saab auto's van de band laten rollen. Dan komt de grote baas van Mullers nieuwe Chinese partner Pang Da op inspectiebezoek. Het is dan wel zo handig als Muller aan zijn geldschieter een draaiende fabriek kan tonen.

Voor het opstarten van de productie had Saab dringend minimaal 90 miljoen euro. De eerste 30 miljoen euro kwam binnen via een aandelenuitgifte aan de Britse investeerder Gemini. Eerder deze week stortte Pang Da in ruil voor een bestelling van 1300 Saabs 30 miljoen euro.

Het restant moet snel door de EIB worden overgemaakt. Deze aanvraag bij de EIB maakt deel uit van de vorig jaar overeengekomen oorspronkelijke lening van 400 miljoen euro.

Saab gewild
Pang Da diende zich aan na het afketsen van de overeenkomst met de aanvankelijke partner, het Chinese Hawtai. ‘Pang Da heeft Saab zelf geselecteerd en niet andersom: dit is de ideale partner', zo betoogde Muller.

De Chinezen zullen 65 miljoen euro injecteren in Saab in ruil voor een aandelenbelang van 24 procent (15,5 miljoen aandelen a 4,19 euro per aandeel) en via de aanschaf van Saab auto's voor in totaal 45 miljoen euro.

Hiervan is de eerste 30 miljoen euro al overgeboekt, de overige 15 miljoen moet binnen dertig dagen richting Saab vloeien.

Pang Da is een van de grootste autoverkopers in de Chinese markt met bijna duizend aangesloten dealers en voert 40 merken, waaronder gangbare merken als Toyota en Hyundai.
Doordat zij zelf geen autoproducent zijn, is goedkeuring van de Chinese overheid voor de koop van Saabs niet nodig.
Behalve de levering van Saab-auto's willen Pang Da en Muller een fabriek bouwen en een joint venture oprichten voor de distributie. Hiervoor hebben ze beide wel een goedkeuringsstempeltje nodig, Pang Da van de Chinese en Saab van de Zweedse overheid.

Volgens Muller staan beide partijen niet onder tijdsdruk: waarschijnlijk zal de fabriek in 2013 operationeel zijn. Voorwaarde is ook dat een Chinese autobouwer zich als derde partij moet aansluiten, omdat Pang Da die tak van sport niet beheerst.

Forse verwatering
Saab mag dan vooralsnog van in leven blijven, beleggers moeten door de reddingsoperaties een immense verwatering van hun belang slikken.

Door aanstaande omzetting van verschillende converteerbare leningen in Spyker-aandelen, zal het aandelenbelang van de Chinezen uiteindelijk uitkomen op 18 procent. Tegen die tijd zullen in totaal zo'n 60 miljoen aandelen Spyker uitstaan bij beleggers, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 24 miljoen aandelen nu.

Beleggers moeten hopen dat Saab de afzet snel richting de 100 duizend auto's weet te sturen, een niveau waar het bedrijf volgend Muller winstgevend moet kunnen zijn. En een positieve operationele kasstroom is ook essentieel.

Vorig jaar gaf het bedrijf voor de overnamefinanciering voor 326 miljoen dollar aan preferente aandelen uit aan General Motors. Vanaf volgend jaar zal Saab voldoende kasmiddelen moeten hebben om een deel van deze prefs af te lossen, of de rentebetalingen te kunnen dragen. Die rente kan oplopen tot 16 procent.