VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bolwerk Batenburg nog intact na bewogen vergadering met beleggers

Bestuur en commissarissen van Batenburg Beheer kunnen hun ‘old boys netwerk' in stand houden. Pogingen van ontevreden aandeelhouders om daar verandering in te brengen zijn gestrand.

Beladen zou het worden en beladen werd het, de aandeelhoudersvergadering van technische installatie- en handelsbedrijf Batenburg.

Bestuur en raad van commissarissen hadden immers heel wat uit te leggen. Vorig jaar ging dochterbedrijf IJsselmuiden failliet en werd Batenburg door de curator beticht van faillissementsfraude.

Daarnaast wees de onderneming interesse van private equity partij Nimbus van de hand, zonder daarbij alle aandeelhouders te raadplegen.

Twee kampen
Aandeelhouders zijn verdeeld in twee kampen. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Monolith (10 procentbelang) vindt dat Batenburg onder niveau presteert en de kleine aandeelhouder niet serieus neemt.

Tegenvoeter is de familie Van Puijenbroek, bezitter van 26 procent van de stukken en aan het bestuur van Batenburg. De Van Puijenbroeks zijn juist bijzonder blij met de financiële prestaties van het bedrijf.

De strijd tussen de twee kampen spitst zich toe op de benoeming van commissarissen. Investeerder Monolith roept om vernieuwing en wil commissaris Geert Wirken vervangen.

Wirken is al zestien jaar commissaris bij Batenburg , meer dan de twaalf jaar die als maximum geldt. En Wirken wil door, nog twee jaar. Die steun kreeg hij van een minieme meerderheid van de aandeelhouders.

De steun van het kamp Van Puijenbroek was daarbij doorslaggevend. Van Puijenbroek wil zijn invloed vergroten en agendeerde, met succes, uitbreiding van de raad van commissarissen met een persoon uit eigen gelederen.

Ontevreden
Toch is duidelijk dat een groot deel van de aandeelhouders Batenburg ontevreden zijn met de gang van zaken bij het bedrijf. Bestuur en commissarissen konden daar tijdens de aandeelhoudersvergadering geen verandering in brengen. Hun uitleg schoot aan alle kanten te kort.

Dat resulteerde in een opvallende stemuitslag. Veertig procent van de aanwezige aandeelhouders (lees: aandelenkapitaal) weigerde goedkeuring te geven aan het handelen van het bestuur afgelopen jaar. Een uitzonderlijk hoog percentage, bij de meeste beursfondsen is deze decharge haast een formaliteit.

En nu
Monolith en aanhang moeten het voorlopig dus doen met het bestaande old boys network. Mogelijk krijgt Van Puijenbroek via een vierde commissaris een nog grotere vinger in de pap krijgt.

Voor Monolith reden zijn positie in Batenburg te heroverwegen. Geheel met lege handen staat de Amsterdamse investeerder overigens zeker niet.

Monolith slaagde dan weliswaar niet in zijn missie, qua rendement heeft het de laatste maanden niets te klagen. Sinds de interesse van private equity partij Nimbus eind vorig jaar is de beurskoers ruim 50 procent gestegen.

Overnames in aantocht
En Monolith heeft wel degelijk voor elkaar gekregen dat het bestuur in beweging is gekomen. De onderneming zal scherper aan de wind gaan zeilen en de financieringsruimte in de balans gaan gebruiken voor overnames.

Bestuursvoorzitter Peter van der Linden van Batenburg meldde beleggers dat autonome groei lastig is in de huidige markt. Om toch de beoogde omzetgroei van gemiddeld 7 procent te halen zal het bedrijf op zoek moeten naar overnameprooien.

Van Puijenbroek en Monolith mogen dan verschillend over de prestaties van het bestuur en diens toezichthouders denken, de koerswinst schept mogelijk toch een band.