VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stresstesten banken kunnen de vuilnisbak in

De stresstesten waaraan Europese banken vorig jaar werden onderworpen hadden onzekerheid moeten wegnemen. De Griekse schuldencrisis maakt duidelijk dat die testen de vuilnisbak in kunnen.

Onzekerheid, daar houden beleggers niet van. Alleen voor het woord al vragen zij een hogere rentevergoeding.

Beleidmakers zouden dat beter in hun oren moeten knopen want het Griekse drama duurt veel te lang.

Door het uitblijven van een oplossing wordt het probleem feitelijk alleen maar groter. De rentes lopen immers op en brengt Griekenland en daarmee ook andere landen verder naar de rand van de afgrond.

Deze besmetting loopt met name via de banken die deze leningen in bezit hebben. Banken die moeten afwaarderen houden minder ruimte over voor kredietverlening en kunnen zo de economie van hun land schaden en daarmee de kredietwaardigheid.

Stress test maakt nerveus
Wat dat betreft zijn de eerdere stress testen bij Europese banken een lachertje geweest, omdat deze staatspapier per definitie als veilig zagen.

Dit jaar zou de stresstest voor Europese banken zwaarder worden. Dat wil zeggen dat de negatieve scenario's waaraan banken bloot worden gesteld nog zwarter van kleur zullen zijn.

Vorig jaar slaagden 84 van de 91 geteste banken. Analisten van Barclays hebben berekend dat indien wel rekening was gehouden met gedeeltelijke wanbetaling door Europese landen liefst 22 banken voor de test waren gezakt. Hieronder zouden overigens geen Nederlandse banken zitten.



De stress test van vorig jaar hield wel rekening met koersverliezen op staatspapier, maar niet met non- en wanbetaling, gerealiseerde verliezen dus.

Volgens de laatste gegevens wordt wederom het risico op non- en wanbetaling buiten de scenario-analyse gehouden.

Dat is een groot probleem omdat de banken het leeuwendeel van hun staatspapier niet op marktwaarde in de boeken hebben staan en hierop alleen wordt afgewaardeerd bij daadwerkelijke wanbetaling.

De markt houdt in sommige gevallen er al rekening mee dat 40 procent van het aan Griekenland geleende geld niet meer terugkomt.

Politiek afhankelijk
De Europese stress test wordt samengesteld door de Europese Centrale Bank (ECB) in samenwerking met de European Banking Authority (EBA). Blijkbaar zijn deze instanties niet onafhankelijk genoeg van de politiek, want rekening houden met wanbetaling ligt politiek gevoelig.

Voor beleggers is dat geen prettig idee. Door staatspapier niet in de stress testen mee te nemen, zijn banken ook niet verplicht informatie over hun blootstelling aan landen als Griekenland, Spanje en Italië te geven.

Als probleembanken worden in de markt vooral de Spaanse spaarbanken (cajas), de Duitse Landesbanken en de Griekse banken genoemd.

Maar één uitweg
Een oplossing voor de grote problemen lijkt er eenvoudigweg niet te zijn. Door de forse bezuinigingen zakt de Griekse economie alleen maar verder weg.

Privatiseren van staatsbezittingen klinkt leuk, maar ook daardoor gaat de Griekse staatskas inkomsten missen.

Simpel gezegd is er maar oplossing en dat is dat er meer geld gaat van de Noord-Europese landen naar de Periferie.