VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd gaat overnemen, maar wat?

Verzekeraar Delta Lloyd wil zich roeren in de komende consolidatiestrijd op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Daar valt nog groei te boeken volgens topman Nick Hoek. Zijn grootaandeelhouder denkt daar anders over.

Pensioenen, banksparen, hypotheken en schadeverzekeringen. Delta Lloyd-topman Nick Hoek ziet nog genoeg ruimte om te groeien.

Tot nu is het vooral bankieren waar Delta Lloyd succes boekt. Delta Lloyd loopt bijvoorbeeld voorop in de snelgroeiende markt van banksparen, sparen op een geblokkeerde rekening met fiscaal voordeel. Volgens analisten heeft het concern een aandeel van 20 procent in de markt.

Ook de hypotheekverkopen deden het prima in de eerste maanden van het jaar: een ruime verdubbeling van de productie in het eerste kwartaal. De combinatie van die twee takken van sport wordt belangrijk voor de verdiensten in de komende jaren: goedkoop bankspaargeld zal worden belegd in hypotheken.

Overnames in zicht
Om voldoende winstgevend te worden met producten als banksparen is schaalgrootte een bittere noodzaak. Delta Lloyd wil graag nog sneller groeien en dat kan alleen door middel van overnames.

De Nederlandse verzekeringsmarkt staat aan de vooravond van een consolidatieslag en de Delta Lloyd wil hierin een rol spelen. Niek Hoek noemde tegenover beleggers zijn bedrijf goed gepositioneerd voor de aanstaande consolidatie.

Welke partijen Delta Lloyd op de korrel heeft wil de topman nog niet zeggen. Dat moeten beleggers zelf maar bedenken, liet hij weten. Het lijkt erop dat (delen van) SNS Reaal en ASR als eerste in aanmerking komen.

Grootaandeelhouder ziet het anders
De groeiverwachtingen van Delta Lloyd zijn opvallend in tegenspraak met die van topman Andrew Moss van de Britse verzekeraar Aviva (grootaandeelhouder met 43%). Aviva bouwt het belang in Delta Lloyd steeds verder af omdat er weinig groei meer te behalen zou zijn op de Nederlandse en Belgische markt.

Het is dus wachten op de overname. Met een dividendrendement van ruim 6 procent en een koers die ruim onder de intrinsieke waarde ligt (zowel op basis van embedded value per aandeel als eigen vermogen per aandeel) is Delta Lloyd een solide belegging. Maar die overname moet natuurlijk niet te duur zijn.