VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acomo neemt het niet zo nauw met ‘goed bestuur'

De benoeming van Jan Niessen in de raad van commissarissen bij Acomo roept vraagtekens op over de onafhankelijkheid van de raad.

Niessen heeft sinds vorig jaar een belang van meer dan 15 procent in het handelshuis.

Acomo, handelaar in onder meer specerijen en thee, kan bedrijfsmatig terugzien op een fantastisch jaar. Door twee lucratieve overnames verdubbelde de beurskoers.

Maar waar de handelsteams van het Rotterdamse bedrijf uitmuntend presteren, valt er op het gebied van corporate governance bij Acomo nog heel wat te verbeteren.

De onafhankelijkheid van de toezichthouders van Acomo was al beroerd, maar met de benoeming van de grootste aandeelhouder Jan Niessen tot commissaris is het hek van de dam.

Een zootje
Met een lid van de oprichtersfamilie Gottesman in de raad van commissarissen, Yves Gottesman, was het toezichtorgaan al gekleurd.

Red Wood Trust, het beleggingsvehikel van de familie Gottesman, houdt nog altijd 10,66 procent in het bedrijf. 

Yoav Gottesman, zoon van de oprichter, zou volgens de onderneming geen aandelen Acomo bezitten. Toch is het moeilijk hem als onafhankelijk te zien. Volgens de Code Frijns voor goed ondernemingsbestuur is Gottesman in ieder geval duidelijk als afhankelijk te kwalificeren.

Gottesman's termijn zal volgend jaar aflopen, wat Acomo ruimte geeft wat orde op zaken te stellen. Want een zootje is het wel. Kans bestaat dat Gottesman voor herbenoeming opgaat.

Behalve Yoav Gottesman heeft ook commissaris Willem Boer banden met aandeelhouders cq voormalig aandeelhouders. Boer is ook commissaris bij zuivelconglomeraat Hoogwegt Groep. Diens investeringsmaatschappij Bracamonte bezat lange tijd een 4,97 procent belang in Acomo.

Voorzitter van de raad van commissarissen, Bernard Stuivinga, is partner bij advocatenkantoor Greenberg Traurig, nota bene de belastingadviseur van Acomo.

Stuivinga en Gottesman hebben het afgelopen jaar een eenmalige vergoeding van 50.000 euro gekregen voor hun ‘intensieve betrokkenheid' bij gepleegde overnames en verkoop van een onderdeel.

Een dergelijke beloning is zeer ongebruikelijk voor commissarissen, zeker ook omdat aandeelhouders niet gevraagd is om goedkeuring.

Private equity
Met het aantreden van Jan Niessen als commissaris is meer dan 30 procent van de aandelen in handen van commissarissen, directie en aan hen gelieerde personen, bedrijven en adviesorganen.

Geen gezonde situatie. Volgens de Code Frijns mag slechts één commissaris afhankelijk zijn. Een aandeelhouder met een belang van meer dan 10 procent is volgens de Code afhankelijk.

Acomo neemt een loopje met meer onderdelen van goed ondernemingsbestuur. Commissarissen worden benoemd voor zes jaar en kunnen onbeperkt worden herbenoemd. De Code Frijns schrijft een ambtsperiode van vier jaar voor met een maximum van twaalf jaar.

Hulp bij overnames
In de jaarlijkse vergadering met beleggers verdedigde Acomo de aanstelling van commissaris
Niessen door te wijzen op zijn expertise van de private equity markt.

Frederik van Beuningen van Todlin (5 procentbelang) uitte zijn zorgen dat Acomo hierdoor wellicht door een private equity partij zou worden overgenomen. Wie de personen achter de bestuurstafel over de streep krijgt heeft al een flink aandelenbelang in handen.

De onderneming liet hierop weten de kennis van Niessen vooral bruikbaar te achten voor eigen acquisities.

Ondanks zijn zorgen stemde Van Beuningen wel voor de benoeming van Niessen. De nieuwe toezichthouder zal volgens het bestuur langetermijn aandeelhouder blijven.

Vanwege de belangenverstrengeling stemde de VEB namens beleggers samen met een aantal andere aandeelhouders tegen de aanstelling van Niessen, maar dat kon de benoeming niet voorkomen.