VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

OESO maant VS rente fors te verhogen

Als het aan de OESO ligt moet Fed-voorzitter Bernanke de teugels de komende jaren strak gaan aantrekken. De OESO vreest inflatie. Volgens Bernanke loopt het niet zo'n vaart. Hij krijgt bijval van econoom Paul Krugman.

Al ruim twee jaar ligt het officiële tarief van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, op 0-0,25 procent. Lager kan niet.

De Fed probeert zo de economie te stimuleren. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vindt het inmiddels welletjes. Nog dit jaar moet de Fed de rente met 100 basispunten optrekken en in 2012 mag daar wat de OESO betreft nog een vol procentpunt bij.

Inflatievrees
De OESO is bang dat de inflatie in de Verenigde Staten de spuigaten gaat uitlopen en dat dit in de toekomst alleen maar tot meer problemen leidt.

De organisatie voorziet dat de inflatie in de Verenigde Staten dit jaar zal oplopen van 0,9 procent tot 1,9 procent. Via een hogere rente moet dat worden ingedamd. Voor het eurogebied trekt de OESO de inflatieverwachting eveneens flink op van 1,3 procent tot 2,6 procent.

Bernanke denkt er heel anders over. Hij heeft onlangs juist laten weten de inflatievrees overdreven te vinden. De prijzen van energie- en grondstoffen zijn volgens de Fed-baas een tijdelijk fenomeen.

Mandaat
De Fed kijkt niet alleen naar inflatie maar moet ook de werkgelegenheid in de gaten houden. Inflatie en werkgelegenheid staan echter op gespannen voet, het grote dilemma van centrale bankiers.

Een hoge inflatie werkt verlammend voor een economie en gaat banen kosten. Maar dat geldt ook voor een verkeerd gebruik van het medicijn, lees het te snel optrekken van de rente.

De vooraanstaande Amerikaanse econoom en tevens Nobelprijswinnaar Paul Krugman steunt Bernanke en is van mening dat de Amerikaanse economie een hogere rente nog niet aan kan. De groei is nog te beperkt.

In het eerste kwartaal bleek de Amerikaanse economie met 1,8 procent te zijn gegroeid, minder dan de 2,2 procent waar op was gerekend. Vooral de arbeidsmarkt heeft het moeilijk en daar zijn de ogen van de Fed dus vooral op gericht.

De Europese Centrale Bank heeft recent de rente wel opgetrokken tot nu 1,25 procent. De OESO vindt dat voorlopig afdoende. Volgend jaar moet daar wel een procent bij komen, zo stelt de OESO in haar halfjaarlijkse Economic Outlook.

Precies contra
Opvallend dat de centrale banken eigenlijk precies contra het advies van de OESO acteren. De Fed doet niets en zou volgens het instituut juist flink moeten verkrappen.

De ECB is de weg van verkrappen ingeslagen, maar mag daar volgens de OESO voorlopig mee stoppen. De ECB zal dat waarschijnlijk ook doen.

Dat beide centrale banken niet altijd precies doen wat de OESO wenselijk vindt, heeft waarschijnlijk alles met de verschillende mandaten te maken die beide banken opgelegd hebben gekregen.

De laatste ontwikkelingen waren juist dat de Fed wat meer richting het ECB-stramien zou gaan denken. Dat wil zeggen meer gewicht toekennen aan inflatiebestrijding om het ultieme doel van volledige werkgelegenheid te bereiken.

Van deze koerswijziging is tot op heden weinig te merken. Bernanke bagatelliseert de inflatierisico's gewoon.

Waarschijnlijk zal de Fed eerst willen zien hoe de markt volgende maand zal reageren als het obligatie-inkoopprogramma (QE2) ter waarde van 600 miljard dollar ten einde loopt.