VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kosten online beleggen blijven dalen dankzij nieuwe toetreders

Beleggen via internet is afgelopen jaar nauwelijks goedkoper geworden bij gevestigde aanbieders. Het zijn de nieuwe toetreders die stunten met prijzen. Daarmee is duidelijk dat er nog ruimte is om de kosten van beleggen te verlagen.

Dat zijn enkele conclusies uit het jaarlijkse onderzoek van de VEB naar de kosten van beleggen via internet.

Bij kleinere aandelentransacties (4000 euro en 8000 euro) zijn Today's Brokers, Lynx en nieuwkomer TradersOnly het meest voordelig. Bij een grotere aandelenorder, 30.000 euro, blijkt SaxoBank, ook een relatief nieuwe speler in Nederland, de goedkoopste aanbieder.

Handelen in opties is dit jaar goedkoper geworden. Bestaande partijen lieten hun tarieven over het algemeen ongemoeid. Toetreder MijnBroker rekent een vast, laag tarief per order, zonder minimum. Op dit moment is die partij het voordeligst voor optieorders.

Grote verschillen
Uit het kostenonderzoek blijkt dat de kosten van beleggers tussen de aanbieders onderling sterk kunnen verschillen. In specifieke situaties zijn beleggers bij de ene aanbieder tientallen procenten duurder uit dan bij een concurrent. Brokers vergelijken kan beleggers veel geld besparen.

Overstappen naar een andere broker is vaak niet gratis. Grootbanken brengen hier behoorlijke kosten voor in rekening. De nieuwe broker is vaak bereid een deel van die kosten te vergoeden dus dat hoeft beleggers niet tegen te houden.

Vaste kosten
Bewaarloon en andere vaste kosten die grootbanken meestal in rekening brengen spelen nog altijd een belangrijke rol in het totale kostenplaatje. Lynx, Saxo Bank, Today's en TradersOnly brengen geen bewaarloon in rekening.

Alle andere partijen wel. Vooral voor beleggers met een bescheiden portefeuille kunnen deze vaste kosten het rendement flink aanvreten. 

Het is opvallend dat gevestigde namen onder de internetbrokers de kosten die ze berekenen afgelopen jaar nauwelijks hebben verlaagd. In eerdere jaren bleken één of meerdere partijen wel te willen stunten met de tarieven.

Een aantal gevestigde partijen heeft zich dit jaar vooral gericht op kwaliteit, zoals vernieuwing van het handelsplatform of de eigen website. Nieuwe aanbieders bewijzen dat het nog steeds mogelijk is de kosten van beleggen te verlagen.