VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fondsaanbieder Middle Europe Investments laat weer steek vallen

Aan de jarenlange onrust rond Middle Europe Investments (MEI), beheerder van vier beursgenoteerde beleggingsfondsen, lijkt maar geen einde te komen. Tijdelijke bestuurders proberen de zaken op de rails te krijgen. Beleggers merken daar nog maar weinig van.

De tijdelijke bestuurders van Middle Europe Investments (MEI) zijn vastbesloten om ‘transparante en open' te zijn naar beleggers.

Voor nu is daarvan geen sprake. Beleggers, die samen zo'n 200 miljoen euro in de fondsen van MEI gestoken hebben, die proberen de situatie bij de wankelende fondsbeheerders te volgen begint het al snel te duizelen.

De aanbieder van vier beursgenoteerde beleggingsfondsen wordt nu bestuurd door een bewindvoerder, aangesteld door de Ondernemingskamer. Die bewindvoerder staat onder toezicht van een stille curator, aangesteld door toezichthouder AFM.

Intussen schuifelt er een onderzoeker door het pand van MEI die met een stofkam door alle document gaat en alle betrokkenen ondervraagt.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Een korte terugblik:

1. De crisis
Aanleiding voor de impasse bij MEI is onder andere de financiële crisis. In 2008 krijgt MEI te maken met veel beleggers die hun participaties in de beleggingsfondsen willen verkopen. Ook blijken de markten waarop MEI zich begeeft steeds minder liquide.

Die combinatie is dodelijk voor een open end fonds, dat de verplichting heeft om stukken in te kopen als beleggers die willen verkopen.

2. Ruzie in directie
Onderliggend speelde de afgelopen jaren een misschien veel groter probleem. De twee bestuurders van MEI, Peter Winkelman en Richard de Rooy, beiden ook grootaandeelhouders, leven al tijden in onmin met elkaar.

"De beschuldigingen over en weer waren niet van de lucht", zo vertelde commissaris Bas Vos tijdens de recente vergadering met beleggers.

Onderwerp van het geschil is ondermeer een lening vanuit het beursgenoteerde vastgoedfonds MEI-Real Estate aan een vastgoed CV. Een project dat onvoldoende gelden weet aan te trekken van beleggers door de financiële crisis.

De lening van MEI-Real Estate moet het gat dichten, ook al valt een dergelijk lening niet binnen het beleggingsbeleid van het fonds. Winkelman geeft uiteindelijk ook buiten de organisatie ruchtbaarheid geeft aan de bestuurscrisis.