VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf verloren beleggersmaanden ondanks goede bedrijfscijfers

Ondanks een aardig begin van 2011 zijn de beleggers per saldo niets opgeschoten. Angst voor een tweede kredietcrisis overschaduwt de over het algemeen prima prestaties van bedrijven.

Goede bedrijfscijfers zijn geen garantie voor hogere beurskoersen. Dat blijkt nu opnieuw.

Ondanks veel goede bedrijfscijfers is hoofdgraadmeter AEX dit jaar dik twee procent gedaald. Ook de stand van de Midkap-index is nu lager dan op oudejaarsavond.

Daar zijn redenen voor. Waar bedrijven over het algemeen hun financiële huishouding goed op orde hebben, zwemmen overheden in schulden.

Veel landen moeten daarom flink bezuinigen, wat een negatieve impact zal kunnen hebben op de economie. Banken en pensioenfondsen lijden intussen flink verlies op de koersdalingen van staatsleningen. Banken kunnen daardoor terughoudender worden met krediet en pensioenfondsen vragen om bijstortingen.

Naast de schuldenproblematiek zijn beleggers bezorgd over de alsmaar stijgende grondstofprijzen en de mate waarin bedrijven deze kunnen blijven doorberekenen.

Stijgende grondstofprijzen zorgen bovendien voor inflatie, ook in China, de motor van de wereldeconomie, waar de groei door renteverhogingen mogelijk wordt afgeremd.

Daarnaast blijft de werkloosheid in veel landen hoog en de huizenmarkten zwak.

Beurs vlak
 TOP&FLOP AEX in de eerste 5 maanden
 TOP