VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koerswinst beursnieuweling vaak van korte duur

Wat is dat toch met beursintroducties? Beleggers buitelen over elkaar heen om op de eerste handelsdag met de hype mee te lopen. Het feest blijft vaak beperkt tot die enkele dag.

De beursintroductie (Initial Public Offering, IPO) van LinkedIn vorige maand bezorgden veel beleggers een déjà vu- gevoel.

De tijden van de technologiehype begin deze eeuw galmden na bij de beursgang van de sociale netwerksite LinkedIn. Op de eerste handelsdag ging de koers van het aandeel ruim over de kop.

Rationeel of niet, het maakt niet uit als de koers maar omhoog gaat. Als je er natuurlijk ook maar weer op tijd uitstapt, zo denken veel beleggers.

Logisch dus dat de koers ook weer kan inklappen, het spel is vergelijkbaar met een piramidespel. Wie het laatst instapt krijgt het lid op de neus.

Bedrijven met fantasie
Het ‘spel' blijkt vooral gespeeld te worden met technologie gerelateerde bedrijven. Op zich is dat niet vreemd. Vaak gaat het om nieuwe uitvindingen waarvoor het moeilijk voorspellen is wat het potentieel precies is.

Die onduidelijkheid over het potentieel geeft ruimte voor fantasie. Het zo maar klakkeloos doortrekken van gerealiseerde groei is niet erg verstandig.

Marktomstandigheden wijzigen zich snel, zeker in de technologiewereld. Nieuwe spelers dienen zich aan met betere technologieën en/of succesvoller bedrijfsmodellen.

Waanzinnige koersstijgingen
De koerswinst van LinkedIn van 109 procent op de eerste dag lijkt veel, maar het bedrijf komt daarmee bij lange na niet voor in de top vijf sterkste ‘eerstedagstijgers'.

Lijstaanvoerder is Va Linux dan op de eerste handelsdag, 9 december 1999, met liefst 700 procent in koers steeg. Linux zou Microsoft van de troon steken, zo ging het verhaal. Hoewel het bedrijf nog steeds bestaat, is het geen succes geworden.

De overige vier bedrijven uit de top 5, allen gingen op de eerste handelsdag circa 5 keer over de kop, bestaan niet meer in de oorspronkelijke vorm, zijn tegen gereduceerd tarief overgenomen of hebben het loodje gelegd.

Het gaat om de Amerikaanse bedrijven Globe.com (sociale netwerksite), Webmethods (processoftware) en Freemarkets (bedrijfssoftware), Foundry Networks (internettechnologie). De twee laatstgenoemde zijn overgenomen. Globe.com heeft tien jaar bestaan en is teloor gegaan.

Ook in Azië
Door de opkomst van Azië op het wereldtoneel en het steeds meer volwassen worden van de effectenbeurzen in deze landen, zien we ook hier buitensporige koersstijgingen bij beursintroducties.

Het blijft hier niet beperkt tot technologiefondsen. NYMEX, een handelaar in grondstoffen en restaurantketen Chipotle verdubbelden eveneens in koers.

Niet zozeer de techniek of het product van het bedrijf speelt hier een rol, maar de omvang van de markt die bereikt kan worden prikkelt hier de fantasie van beleggers.

Ratio
Zoals gezegd verliezen beleggers bij bepaalde IPO's vaak alle verstand waar het gaat om een redelijke prijs voor een aandeel. LinkedIn kent na de koersverdubbeling een koers-winstverhouding van rond de 1.200.

Het bedrijf moet buitensporig blijven groeien om deze waardering waar te maken. Niet heel realistisch. En al zouden de toekomstverwachtingen van het bedrijf inderdaad fantastisch zijn, het is wel erg veel betaald voor een onzekere toekomstige winststroom.

Gevestigde namen als Microsoft en Intel kennen momenteel koers-winstverhoudingen van rond de tien. De winst van LinkedIn moet nog zeven jaar een jaarlijkse verdubbeling laten zien om een vergelijkbare waardering te hebben.

Meelopen met een dergelijke IPO om ook weer snel uit te stappen kan natuurlijk wel rendabel zijn. De aandelen zijn immers schaars. Het is een afweging die bepaalde beleggers bewust maken waarbij het risico op koersverlies nadrukkelijk moet worden meegewogen.