VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurs voorspellen met hulp van zes verklikkers

De aandelenindices zijn een graadmeter voor het beursklimaat.Maar de stand van de index zegt niet iets over de richting. Beleggers hebben een breed scala aan indicatoren die daar meer over prijs geven, maar kun je er ook wat mee?

Indicatoren geven richting. Niets meer en niets minder.

Actieve beleggers proberen op allerlei manieren de gouden formule, oftewel indicatoren te vinden die een perfecte voorspeller is voor aandelenkoersen.

Waarschijnlijk is de wereld te complex om een dergelijke voorspeller te vinden. Toch zijn er beleggers die het constant beter doen dan de markt.

Geluk of wijsheid? In ieder geval kan het geen kwaad bepaalde belangrijke indicatoren in de gaten te houden.

Houdt hierbij ook oog voor de tekortkomingen. In het algemeen zeggen macro-indicatoren vooral iets over het verleden. Toekomstvoorspellers zijn schaars.

Case-Shiller index
Een goede graadmeter voor de Amerikaanse huizenmarkt, de kiem van de kredietcrisis, is de .

Deze index meet de huizenprijzen in de twintig grootste Amerikaanse steden. De index wordt maandelijks gepubliceerd, met als grote nadeel dat het de huizenprijzen van twee maanden eerder pakt.

Huizenprijzen zijn van belang voor banken omdat deze als onderpand voor hypotheekleningen dienen. Tegelijk zijn huizenprijzen van invloed op het consumentenvertrouwen.

Epra-index
Naast woningen zijn ook de prijzen van commercieel onroerend goed van belang. De Europese vastgoedindex (European Public Real Estate Asociation) van beursgenoteerde vastgoedfondsen komt daarvoor in aanmerking.

Vastgoed vormt een alternatief voor aandelen, maar is over het algemeen wel laatcyclisch. Bedrijven in problemen betalen meestal als laatste de huur niet meer.

Libor, Euribor, CMS curve
Opnieuw, met de kredietcrisis in het achterhoofd is het handig de rente in de gaten te houden die banken elkaar onderling in rekening brengen.

De dagelijkse London Interbank offered Rate () geeft het gemiddelde tarief weer waartegen de twintig grote internationale banken in Londen bij elkaar overtollig kasgeld weg kunnen zetten. Binnen het eurogebied bestaat een vergelijkbaar tarief: euribor.

Toonaangevend is de CMS (Constant Maturity Swap) curve, de swaprente die banken elkaar onderling in rekening brengen en gebaseerd is op een variabele rente als Libor.

De CMS curve geeft een goede graadmeter voor het onderlinge vertrouwen bij banken. De kredietcrisis heeft laten zien dat bij gebrek aan vertrouwen banken minder ruimte hebben voor kredietverlening.

De Baltic Dry Index
De (BDI) is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulk-scheepvaart. De index geeft de tarieven weer die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes.

Het voordeel van deze index is dat het om harde cijfers gaat over het daadwerkelijke vervoer en dus een duidelijk verband heeft met de wereldhandel. Sentiment speelt hierin geen rol.

Inkoopmanagersindex
Een van de weinige indicatoren die mogelijk iets zegt over de toekomst is de inkoopmanagersindex. Deze index is er voor verschillende landen en ook nog uitgesplitst naar diensten en industrie.

Verschillende inkoopmanagers van bedrijven wordt gevraagd naar ontwikkelingen over zaken als prijzen, geleverde goederen, nieuwe orders en werkgelegenheid.

Aan de dienstenindex wordt vaak het meeste gewicht toegekend omdat de dienstensector in Westerse landen overheersend is. Belangrijk zijn de Duitse cijfers en de Amerikaanse Institute for Supply Management (ISM), terwijl ook de indices uit China aan belang winnen.