VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurs in de ban van mogelijke groeivertraging

De angst voor een dubbele dip leek naar de achtergrond gedreven, maar het spook van de groeivertraging begint weer rond te wanen over de mondiale effectenbeurzen.

Met man en macht hebben overheden en centrale banken de Westerse economie uit het ravijn van de kredietcrisis getrokken. Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank hebben daarbij voor omvangrijke bedragen aan schuldpapier opgekocht.

Nu blijkt dat dit misschien allemaal onvoldoende is bekruipt beleggers de angst. De ruimte voor nieuwe stimuli lijkt namelijk te ontbreken.

Beurzen lopen vooruit
Als we de beurs moeten geloven moeten we ons opmaken voor een hernieuwde vertraging van de economie.

Waar bedrijven in 2007 en 2008 nog nauwelijks iets van de aanstaande groeivertraging merkten, was de aandelenmarkt al de weg omlaag ingeslagen.

En terecht zo bleek. Nog geen jaar later moesten zelfs de grootste Nederlandse bedrijven een beroep doen op regelingen als deeltijd ww.

Wat dat betreft belooft de recente koersdaling weinig goeds. In de maand mei heeft de AEX 3 procent ingeleverd en de maand juni is slecht begonnen.

Per saldo staat de AEX dit jaar ruim 4 procent in de min en hebben we al vijf weken van onafgebroken koersdalingen achter de kiezen.

Scala aan problemen
Genoeg zaken voor beleggers om zich zorgen over te maken. De schuldenproblematiek in Europa met Griekenland voorop baart natuurlijk zorgen. Daar is afgelopen week nadrukkelijk de economische zwakte in de Verenigde Staten bij gekomen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt wil maar niet van de grond komen. In mei bleken er 54.000 banen te zijn bijgekomen, waar op een toename van 165.000 was gerekend. De werkloosheid nam in april zelfs toe.

Economen schrijven de zwakke banenmarkt toe aan de hoge energieprijzen. De hoge benzineprijs aan de pomp tast de consument in zijn koopkracht aan en bedrijven worden daarnaast geconfronteerd met hogere energiekosten die het maar moeilijk kan doorberekenen. Geen klimaat dus om mensen aan te nemen.

Naast de matige arbeidsmarkt blijft ook de Amerikaanse huizenmarkt er slecht bij liggen. De De bekende S&P/Case-Shiller-index daalde in het eerste kwartaal met liefst 4,2 procent. Amerikaanse huizen zijn gemiddeld 33 procent gedaald ten opzichte van de top!

Het einde lijkt hier nog niet in zicht. Meer mensen wacht huisuitzetting omdat zij de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. De slechte arbeidsmarkt speelt daarin zeker een rol.

Geen goed nieuws voor banken, die daarop minder scheutig zullen zijn met kredietverlening. Een neerwaartse economische spiraal waaruit het lastig ontsnappen is.

Op de achtergrond speelt dan ook nog eens een mogelijke groeivertraging in China. Door de overmatige geldcreatie van de Amerikaanse centrale bank kampt de mondiale groeimotor China met een snel oplopende inflatie die via renteverhogingen ingeperkt moet worden.

Beleggersangst
Beleggers worden terecht bang van al deze narigheid en verkopen hun aandelen. Vooral cyclische aandelen worden van de hand gedaan. De beurs zou de beurs niet zijn als er geen keerzijde aan het gehele verhaal zit.

De zwakke Amerikaanse economie zal er voor zorgen dat de Fed de rente langer dan eerder gedacht laag houdt. Door de groeivertraging kunnen grondstofprijzen, waaronder olie mogelijk wat afkoelen, wat gunstig kan zijn voor het herstel.

Verder moeten beleggers niet vergeten dat er sowieso een verschuiving in de wereldorde gaande is. Niet de Verenigde Staten, maar landen als China, India en Brazilië zullen de kar trekken en doen dat al langer.  

Op de hoogte blijven?