VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwaar verlieslatende glasdivisie blijft onderdeel van Porceleyne Fles

Microcap Porceleyne Fles is de laatste tijd op alle fronten hard geraakt. Het glasblazersbedrijf schrijft dieprode cijfers en de oude kern met porcelein handwerk was ook verlieslatend.

Met enig gevoel voor understatement beschreef topman Henk Schouten 2010 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) als ‘een bewogen jaar’. De Delftse onderneming moest een nettoverlies in de boeken zetten van ruim 750 duizend euro. 

Geen afscheid glas
Ondanks de zware verliezen denk Schouten er niet over om afscheid te nemen van Leerdam Crystal. Dit  in 1878 opgerichte glasblazersbedrijf lijfde oud-ceo Patrick Grasso eind 2007 in.

Sindsdien is het cumulatieve verlies opgelopen tot ruim 1,3 miljoen euro. Vooralsnog lijkt de overname een misser. Drie jaar geleden legde Porceleyne Fles 600 duizend euro op tafel om het bedrijf te kunnen annexeren.

Vooral de slechte prestaties binnen het business to business kanaal waren hier debet aan. Volgens Schouten loopt  het bedrijfsleven nog altijd niet warm voor (relatie)geschenken, ondanks dat  de economie er inmiddels weer iets beter lijkt voor te staan dan  in 2008.

De stelselmatig slechte cijfers heeft het management eind 2010 doen besluiten meer dan de helft van de werknemers bij Leerdam Crystel te ontslaan. De voorziening van bijna 292.000 euro die het bedrijf in de cijfers moest opnemen vanwege deze  reorganisatie drukte de glasblazerij nog dieper in de rode cijfers.

Verliezen gestelpt
De topman was opvallend positief over de resultaten van het glasbedrijf in het eerste kwartaal van 2011. Hij deelde mee dat ‘het verlies is verdwenen’. Later nuanceerde hij dit enigszins door te zeggen dat ‘de verliezen gestelpt zijn’.

Door de reorganisatie moet Leerdam Crystal jaarlijks 700 duizend  euro omzetten in plaats van 1,7 miljoen euro om break-even te draaien. Schouten verzekerde beleggers dat Leerdam Crystal onderdeel blijft van Porceleyne Fles en zij er  ‘alles aan doet om het winstgevend te maken’.

Cultureel erfgoed
De overname van Leerdam Crystal heeft er niet voor gezorgd dat Porceleyne Fles minder afhankelijk is van de grillen van de toeristensector. Nu Leerdam Crystal zich nog meer gaat focussen op het veel van toerisme afhankelijke museum en winkel lijkt de blootstelling daaraan alleen maar toe te nemen.

Beleggers moeten zich voorlopig vastklampen aan de cijfers van BK Cookware dat kook- en eetgerij ontwikkelt en vermarkt. Dit onderdeel is goed voor bijna 70 procent van de omzet en maakt als enige onderdeel winst. De andere onderdelen zijn vooral cultureel erfgoed die moeite hebben om structureel winst te maken.