VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fed-baas Bernanke geeft toe dat groei Amerikaanse economie vertraagt

De normaal zo opgewekte Ben Bernanke moet erkennen dat de Amerikaanse economie langzamer groeit dan gedacht. Of dat ook een nieuwe ronde monetaire verruiming oplevert liet de Fed-voorzitter in het midden.

De Amerikaanse beurs noteerde ruim een half procent in de plus totdat Bernanke zijn licht over de economie liet schijnen. Meestal hebben zijn woorden een positieve invloed op het gevoel van beleggers, maar dat was dit keer anders. De koerswinst verdween als sneeuw voor de zon en de Dow en S&P eindigde zelfs in het rood.

Volgens Bernanke is de Amerikaanse arbeidsmarkt verre van normaal op dit moment. De werkloosheid blijft met rond de 9 procent uiterst hoog, ondanks alle monetaire verruimingsmaatregelen.

En dan hebben we het nog niet eens over de niet-geregistreerde werkloosheid. “De Amerikaanse economie draait op niveaus beduidend lager dan het potentieel, waardoor een accommoderend monetair beleid nodig blijft”, aldus Bernanke.

De Fed-baas zei daarmee impliciet dat hij de rente nog wel even op het historisch lage niveau van 0-0,25 procent zal houden. De markt had ook niet anders verwacht.

Vertrouwen
Hoewel Bernanke de woorden ‘’frustrerend’en ‘ongelijkmatig’ in de mond nam, speelde hij ook zijn rol als centrale bankier door toch ook vertrouwen naar de toekomst uit te stralen. Volgens de Fed-baas zal de Amerikaanse economie in de tweede jaarhelft meer vaart krijgen.

De hoge energieprijzen, hoge werkloosheid, aanhoudend dalende huizenprijzen en krappe kredietmarkten zorgen er volgens Bernanke voor dat de consument de hand op de knip houdt.

Nu de energiemarkt minder gespannen is en de effecten van de aanbodverstoring vanwege de aardbeving in Japan wegebben, kan de economie de weg omhoog weer vinden, zo redeneert de centrale bankier. Verder zal de Amerikaanse economie kunnen meeliften op het succes van de opkomende landen.

Dat klinkt allemaal niet zo overtuigend en gaat ook weinig uit van de eigen kracht van de Verenigde Staten. Feit is dat de economie nog erg fragiel is en dat schokken als Japan blijkbaar van grote invloed kunnen zijn.

QE3?
Bernanke liet zo als gezegd niets los of er een vervolg komt op het deze maand aflopende opkoopprogramma van schuldtitels. Voor de staat van de economie zou het wel nodig zijn, maar de Fed staat inmiddels stijf van de schuldtitels.

Sinds december 2008 heeft de Fed voor 2.800 miljard aan effecten opgekocht, een megabedrag.

Een exit is al lastig onder normale economische omstandigheden laat staan nu de economie vertraagt en laat staan als er ook nog eens een nieuw programma bijkomt dat ook niet succesvol blijkt te zijn. 

Een groot dilemma, eigenlijk een keuze uit twee kwaden. Goede kans dat Bernanke en de zijnen er echt nog niet uit zijn en blijven hopen op betere tijden.

Tussen de bedrijven door zou een verdere stijging van de inflatie natuurlijk ook zeer ongelegen komen, maar die risico’s vallen volgens Bernanke mee.

Een gevaarlijk spel, waar beleggers al een voorschot op nemen door de koersen lager te zetten.