VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heeft Buffett ook verstand van huizen?

De dubbele dip in de Amerikaanse huizenmarkt is een feit. Dat blijkt uit de Case-Shiller index die de huizenprijzen meet in de twintig grootste Amerikaanse steden.

Na een korte opleving is de index uitgekomen op het laagste niveau in twee jaar tijd en sinds de top in 2006 zijn de huizenprijzen al met 32 procent gedaald.

Mede oprichter van de index Robert Shiller stelde onlangs in een interview dat een reëel risico bestaat dat de huizenprijzen nog jarenlang zullen blijven dalen.

Hoewel de Amerikaanse centrale bank sinds maart 2009 aandelen, grondstoffen, en edelmetalen een impuls heeft gegeven, kon de huizenmarkt niet profiteren van het verruimde monetaire beleid. Alleen de startersubsidie van de Amerikaanse overheid kon het tij tijdelijk keren.

Een centrale bank kan namelijk alleen de rente bepalen en de geldpers aanzetten, terwijl het geld via andere partijen, zoals de overheid en banken in de economie terecht komt. En banken hebben nu juist de kredietvoorwaarden aangescherpt, waardoor deze stuwende kracht is weggevallen. 

Ook een dubbele dip in de economie, een stijgende rente, en een verder afnemend vertrouwen in de huizenmarkt kunnen leiden tot een verdere prijsdaling.

Superbelegger Warren Buffett die altijd optimistisch is over de Amerikaanse economie verwacht in ieder geval dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt dit jaar voorbij zullen zijn. Hij ziet vooral dat de voorraad huizen slinkt, omdat de huizenbouw de vraag niet bijhoudt.

Het aantal huishoudens stijgt namelijk nog ieder jaar. Ook wanneer de huizenprijzen worden afgezet tegen de huurinkomsten en het gemiddelde inkomen, blijkt dat de overwaardering vrijwel is verdwenen. 

Bovendien overweegt de Amerikaanse overheid om een grote groep huiseigenaren hulp te bieden via een verlaging van de hypotheekschuld, waardoor het aantal gedwongen verkopen zal afnemen. Hoewel er nog verschillende factoren zijn aan te wijzen voor verdere prijsdalingen, wijst Buffett er altijd graag op dat je juist moet kopen op het moment dat het bloed door de straten vloeit.

Het vertrouwen van de superbelegger in de Amerikaanse huizenmarkt is niet vreemd. Hij zag zijn huis met vijf slaapkamers in Omaha sinds de aanschaf eind jaren vijftig ruim tweeëntwintig keer meer waard worden.