VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brill-topman: “We kunnen zeker driekwart omzet bijkopen”

Nu de prijzen redelijker worden wil Brill als kleinduimpje onder de Nederlandse uitgevers een ‘agressief acquisitiebeleid’ gaan voeren.

“Wij kunnen met gemak 20 miljoen euro meer omzet aan”, zo zei topman Herman Pabbruwe tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.De doorgaans bedeesde specialistische uitgever hint nadrukkelijk op een of meerdere acquisities waardoor de bedrijfsomzet koerst richting 45 à 50 miljoen euro.

Aanval inzetten
Met een beperkte gemiddelde autonome omzetgroei van 5 procent per jaar gaat dat volgens Pabbruwe te lang duren. De Leidse uitgever van gedrukte en elektronische producten en licenties op vakgebieden als Islamstudies, biologie, kleine talen, archeologie en religie zet de aanval in.

Na enkele kleinere overnames en het afstoten van niet langer passende activiteiten is Brill klaar voor de volgende stap. Ook zijn de interne processen gemoderniseerd en de operationele kosten verlaagd. 

Pabbruwe en zijn team hadden eerder al overnamekandidaten op de korrel, maar die werden weggekaapt door financiële partijen.

“Zij boden tot wel drie á vier keer de omzet van de overnameprooi en dat was voor Brill onverantwoord”, aldus Pabbruwe. Brill zelf is op de beurs circa eenmaal de omzet waard (27 miljoen euro).

Geld brandt niet in zakken
Maar de tijden zijn veranderd en opkoopfondsen spelen inmiddels veel minder een rol aan het overnamefront. Brill ruikt zijn kans om een of meerdere kleinere uitgevers op te slokken.

Om de buitenwereld niet te veel munitie voor de onderhandelingen te geven en Brill-beleggers gerust te stellen, waarschuwde Pabbruwe wel dat het geld bij Brill niet in de zakken brandt. “Wij zullen de beschikbare middelen prudent uitgeven”.

In de afgelopen vijf jaar vertoonde de omzet van de wetenschappelijke uitgever nauwelijks enige groei. In 2006 kwamen de totale verkopen uit op 25,3 miljoen euro, drie jaar later was dit slechts toegenomen tot 26,1 miljoen euro. Vorig jaar ging dit naar 27 miljoen euro, maar voornamelijk als gevolg van positieve valutaeffecten.

Overname of hoger dividend
De nettowinst bedroeg in deze jaren, met uitzondering van 2008 toen Brill kampte met een fikse pensioentegenvaller, ongeveer 2,5 miljoen euro (1,47 euro per aandeel). De balans is met een solvabiliteit van 57 procent solide.

Mocht Brill medio volgend jaar nog geen majeure overname hebben gedaan, dan kan het uitkeringspercentage van de winst volgens Pabbruwe omhoog tot 80 procent tegen 60 procent nu (90 eurocent per aandeel). Vooralsnog lijkt de kans op een overname groter.

MEER BRILL:

10 mei 2011

19 mei 2010

20 mei 2009