VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegenstrijdige geluiden in de Amerikaanse economie

Precies op het moment dat vorige week vrijdag de beurs stevig wegzakte vanwege de tegenvallende banencijfers kregen abonnees op de nieuwsbrief van Morningstar een vrolijk mailtje met daarboven in grote letters: ‘Optimisme over Amerikaanse economie’. Altijd grappig, zulke tegenstrijdige berichten. Maar wat moet je ermee?

De Amerikaanse economie heeft last van de hoge energieprijzen waardoor consumenten minder aan andere zaken kunnen uitgeven. Daarnaast nemen bij bedrijven de kosten toe, wat de winsten drukt. Uit het zwakke banencijfer blijkt inderdaad dat Amerikaanse bedrijven voorzichtiger worden met het aannemen van nieuw personeel.

En toch groeide de Amerikaanse economie met bijna 3 procent in 2010 en wordt ook voor dit jaar een gezonde groei verwacht. Een ‘jobless recovery’ dus. Maar er speelt nog iets: volgens de Amerikaanse professor John Haltiwanger is de Amerikaanse economie minder dynamisch en ondernemend geworden.

En dat is een direct gevolg van de kredietcrisis. Want nieuwe banen kwamen in het verleden meestal van startende kleine bedrijven. En iemand die voor zichzelf begint doet dat hier vaak met zijn spaargeld, maar in de VS deed men dat meestal met wat er nog uit de creditcard te persen viel of met een tweede hypotheek.

Of toch het spaargeld, maar dan vaak dat van familie en vrienden. Amerika ziet de laatste jaren veel minder startups en dat is dus een direct gevolg van strengere credit cardbedrijven en hypotheekbanken. Daarnaast speelt uiteraard de toegenomen risico-aversie bij vrienden en familie ook een rol.

De Amerikaanse economie is nog lang niet over de kredietcrisis heen. Maar de lage rente en de ruime beschikbaarheid van arbeidskrachten moet voor de grotere bedrijven toch een plus zijn.

Bovendien beginnen minder werknemers voor zichzelf. Onzekerheid bij bedrijven, geen personeelstekorten, maar wel tekenen van herstel: dat moet een gunstige omgeving voor uitzendbedrijven zijn.

Maar ook hier tegenstrijdigheden: Brunel was vorige week vrijdag in de Midkapindex de grootste stijger, Randstad in de AEX de grootste daler.