VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Standard Luik kan Value8 aan meer contanten helpen

Value8 maakt zich op voor een overname van voetbalclub Standard Luik. Het zou de investeringsmaatschappij jaarlijks dividend kunnen opleveren en dat geld is welkom.

Vooralsnog zwijgt de Bussumse investeringsmaatschappij, maar mocht de overname rond komen dan voegt zij met de Luikse voetbalclub een opmerkelijk bedrijf toe aan de bestaande bonte verzameling van participaties.

Bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries beaamde tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) eerder deze week dat de overname van een voetbalclub op het eerste gezicht een onlogische stap is.

‘Voetbal is business geworden. Er gaat veel geld in om en als investeringsmaatschappij en voetballiefhebber ben ik daarin dan ook geïnteresseerd', zo liet De Vries recent in de Belgische krant De Standaard optekenen.

Prijskaartje
Het precieze prijskaartje dat aan de Luikse volksclub hangt, is niet bekend, al circuleren er berichten dat deze zo'n dertig miljoen euro moet kosten. Dat is meer dan de 23 miljoen euro die Value8 momenteel op de beurs waard is.

Voordat de overnamesom kan worden overgemaakt, zal Value8 via een aandelenemissie moeten collecteren. Bovendien moeten aandeelhouders in een aparte vergadering groen licht geven voor de overname.

‘Als ik in een voetbalclub investeer, doe ik dat niet als een fan, op basis van emotionele argumenten. Ik bekijk zo'n transactie puur zakelijk. En daarom denk ik ook dat veel Nederlandse clubs jaloers zouden moeten zijn op Standard', aldus De Vries, die in het verlengde hiervan ook al losliet ‘minder te willen betalen dan dat het waard is'.

Ook zal snel duidelijk worden hoe Standard Luik in financieel opzicht de afgelopen jaren heeft geboerd. Volgens De Vries maakt de Waalse club al drie jaar op rij winst en is de operationele kasstroom positief.

Financiering
De Vries denkt de financiering makkelijk te kunnen rondbreien. ‘Wij praten met verschillende partijen om te financieren. Dat is geen probleem. Wij hebben ook nooit beweerd dat wij de club volledig willen overnemen. Wij hebben interesse in het nemen van een belang.'

Huidig meerderheidsaandeelhoudster is Margarita Louis-Dreyfus, weduwe van Robert Louis-Dreyfus, met 75 procent van de aandelen. Het restant zou in handen zijn van bestuurder Luciano D'Onofrio, de broer van trainer Dominique D'Onofrio die inmiddels zijn vertrek heeft aangekondigd.

Dividend
Een belang in de (winstgevende) voetbalclub biedt Value8 mogelijk uitzicht op een jaarlijkse dividenduitkering. En die cash kan de investeringsmaatschappij goed gebruiken om te groeien. Zelf sloot Value8 afgelopen jaar af met een licht negatieve operationele kasstroom, ook al door gestegen kosten.

Aandacht verdelen
Te midden van de publicitaire hausse rond de overnamepoging van Standard Luik moet Value8 ook de bestaande portefeuille met bedrijfsbelangen beheren.

De meeste participaties zijn nog beperkt van omvang en hebben tijd nodig om tot wasdom te komen. ‘Aan deze kleine participaties zullen de komende twee à drie jaar nog vele worden toegevoegd', aldus DeVries.

Op dit moment houdt Value8 belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven als Ceradis (milieuvriendelijke gewasbescherming) en medisch bedrijf SutureAid (hechtpincet).

Tot haar stal behoren ook belangen in voormalige laptopverkoper Ego, kleindier- en vogelvoedersbedrijf Alanheri en Dico. Deze laatste twee vormen volgens De Vries samen met Buhrs (internationaal leverancier van mail- en postsystemen) en uitzender AamigoO de belangrijkste participaties voor de korte termijn.

Klapper
Vooral met Buhrs, na een doorstart inmiddels winstgevend, verwacht De Vries een klapper te kunnen maken. Op korte termijn moet een koper gevonden zijn voor 50 procent van de aandelen.

Als deze opzet slaagt, zal Buhrs de eerste investering zijn die substantieel financieel resultaat oplevert voor Value8.

Kunstje
Het kunstje dat Value8 begin dit jaar flikte door AamigoO via een omgekeerde overname door lege huls EDCC naar de Amsterdamse beurs te brengen, smaakt naar meer.

Value8 heeft nu de beschikking over het lege beursfonds Dico en inmiddels ook een groot aandelenpakket in Ego en Fornix. Via deze hulzen kunnen nieuwe bedrijven de Amsterdamse beurs op worden geholpen.

Volgens De Vries hebben zich al veertig bedrijven gemeld die via een dergelijke weg naar de beurs willen.