VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechbedrijf Agendia waagt gang naar de beurs toch nog niet

Biotechbedrijf Agendia heeft de geplande beursgang 13 uur voor introductie uitgesteld. Het bedrijf schrikt op de valreep terug voor de nerveuze marktomstandigheden.

Het is een tijd geleden dat het aantal fondsen op de Amsterdamse beurs groeit door echte nieuwkomers.

Op 21 juni zou het eindelijk weer zover zijn. Na een reeks van afsplitsingen (TNT, ArcellorMittal) was die dag voorbestemd voor de introductie van Agendia, een bedrijf dat testen ontwikkelt om de juiste behandeling voor kankerpatiënten te vinden.

Maar op het laatste moment stelt het bedrijf de beursgang uit. "...de huidige volatiele en onzekere marktomstandigheden staan een transactie en een soepele overgang naar een beursnotering niet toe", schrijft topman Bernhard Sixt in een persverklaring.

Een maand geleden maakte Agendia bekend naar de beurs te gaan. Wanneer en hoe was volgens de bestuurders "afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en de stemming onder investeerders."

Tot nu leken die omstandigheden gunstig genoeg, maar op het laatste moment ziet het bedrijf het toch niet zitten om én 75 miljoen euro aan kapitaal op te halen én de koers op peil te houden.

Agendia heeft waarschijnlijk lang gehoopt dat de Griekse malaise weinig invloed zou hebben op de nichemarkt waarop het zich richt. Tot nu. Agendia wilde het verse geld gebruiken om de activiteiten in de VS uit te rollen.

Agendia maakt de indruk dat de afgeblazen beursgang een kwestie van uitstel is, geen afstel. Dat houdt de vraag actueel wat beleggers met dit nieuwe fonds moeten. Een paar voors en tegens op een rij:
-Nieuw verbleekt snel
Bedrijven lijken vrijwel altijd veelbelovend bij de beursintroductie. Helaas hebben nieuwkomers op de beurs beleggers de laatste jaren weinig plezier bezorgd.

Recente nieuwkomers als Dockwise en afsplitsingen als Aperam en TNT Express hebben tot nu nooit meer de koers van beursintroductie bereikt.

Biotechbedrijven zijn een geval apart. Ze hopen allemaal op termijn een flinke bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van de meest enge ziektes.

Aandeelhouders kunnen met wat geduld megakoerswinsten tegemoet zien. Als bonus verrichten ze iets goeds voor de zieke medemens via de verstrekking van risicodragend kapitaal.

Dat scenario komt zelden uit. Het gros belandt uiteindelijk op het kerkhof, of leidt een kwijnend bestaan als zombie op de effectenbeurs. 
 Agendia naar de beurs

Agendia is acht jaar geleden ontstaan als afsplitsing van het Nederlands Kanker Instituut

Het bedrijf heeft nu ongeveer honderd medewerkers, voornamelijk in de Verenigde Staten.

De bestuurders van Agendia willen met de beursgang het relatief kleine bedrag van 75 miljoen euro ophalen.

Met dat bedrag wil Agendia groeien in de Verenigde Staten.

De huidige geldschieters, waaronder private-equitymaatschappij Van Herk Groep en ING Corporate Investments, houden hun investering in het bedrijf. Na de beursgang zal Agendia in totaal zo'n 235 miljoen waard zal zijn.
+Belangrijke niche
Agendia mikt op kostenbesparingen in de gezondheidszorg. De onderneming ontwikkelt DNA-tests waarmee de beste therapieën voor borst-, darm- en longkanker kunnen worden bepaald.

Hiermee krijgen patiënten sneller de juiste behandeling en worden onnodige, kostbare (en vaak zeer onaangename) therapieën vermeden.

-Hoe lang nog niche?
Mocht de niche waarin Agendia zich begeeft inderdaad zeer lucratief blijken, zal de concurrentie snel toenemen.

Een belangrijk deel van de technologie - en laat dit nu juist het deel zijn waar Agendia al omzet mee boekt (borstkankerdiagnose) - is slechts in licentie uitgegeven.

De echte eigenaren zijn het Nederlands Kanker Instituut en - belangrijker - farmagigant Merck.

+Vlees op de botten
Agendia is een verlieslatend bedrijf zoals veel beursgenoteerde biotechbedrijven. Een sterke balans is dan essentieel. In geval van Agendia hoeven beleggers zich hier na de beursintroductie, die netto ongeveer 69 miljoen euro zal opleveren, voorlopig geen zorgen over te maken.

Agendia is schuldenvrij en met binnenkort zo'n 80 miljoen euro cash kan de onderneming nog goed 3 jaar vooruit. Kasmiddelen zullen o.a. worden gebruikt om het directe distributiekanaal in de Verenigde Staten uit te breiden.

-Genoeg vlees?
Financieel hoeft Agendia zich de komende 3 jaar misschien weinig zorgen te maken. Het is de vraag of in zo'n - voor biotech - korte tijd de onderneming de operationele kasstroom voldoende op gang krijgt. Zo niet, komt een verwaterende emissie of moet worden geleend.

+Aandeelhouders blijven zitten
Zittende aandeelhouders - die na de beursintroductie bijna tweederde van de aandelen in handen hebben - kunnen hun investering de komende 9 tot 12 maanden nog niet te gelde maken.

Dit kan als een teken van vertrouwen worden gezien; bovendien hoeven nieuwe aandeelhouders niet bevreesd te zijn voor grote prijsdruk van die zijde voor het moment.

Op de hoogte blijven?