VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen vriendenprijs van Madoff

Deze week gaat het bij de crème de la crème van hedgefondsmanagers maar om één trade, de verkoop van het luxe jacht van Bernard Maddoff.

Botenmakelaar Gordon Wyles grijpt een beurs voor de hedgefundindustrie in Monaco aan om het 27 meter lange jacht aan de man te brengen in Monaco.

Aan de andere kant van de oceaan, waar Wyles het jacht al een jaar lang probeert verkopen, was niemand geïnteresseerd.

Dat was een duidelijke tegenvaller voor Wyles, want de makelaar was er van overtuigd dat er veel vraag uit de Verenigde Staten zou zijn naar het speeltje van de meester-fraudeur. ´

Ik denk dat dit jacht altijd zal worden geassocieerd met de grootste zwendel van de 21ste eeuw, daarom is het bijna Amerikaans erfgoed´, de botenverkoper eerder.

Voor de helft
Toen moest de powerboat nog zes miljoen euro opleveren, nu is de vraagprijs nog maar 3 miljoen euro. Eerdere veilingen van Madoff´s Aston Martin, Chinees porselein en luxe horloges leverden naar schatting ongeveer 24 miljoen dollar op. Verwaarloosbaar in vergelijking met de 65 miljard euro die verloren ging in het door Madoff opgezette piramidespel.

Of daar drie miljoen euro bij opgeteld zal worden is nog maar de vraag. Een aanzienlijk gedeelte van de hedgefondsmanagers heeft zelf, of indirect voor zijn klanten (‘fund of funds'), in Madoff geïnvesteerd.

Nog een keer de boot ingaan met de levenslange gestrafte meesteroplichter lijkt teveel van het goede, zelfs voor het gilde van zelfverzekerde durfkapitalisten.