VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING best presterende AEX-aandeel in eerste helft van het jaar

Het aandeel ING heeft beleggers het meeste rendement opgeleverd van alle Nederlandse hoofdfondsen dit jaar, vooral dankzij de eerste drie maanden.

Minder dan de helft van de aandelen uit de AEX wist dit jaar koerswinst te behalen.

Dat blijkt uit vergelijking van totale rendementen (inclusief dividend) van grote en middelgrote beursfondsen in Nederland. De dit jaar nieuw genoteerde aandelen Aperam en TNT Express, respectievelijk afsplitsingen van ArcellorMittal en TNT Express, zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Na een alleszins redelijk eerste kwartaal namen in de maanden mei, juni en juli de verkopers het heft in handen op de Amsterdamse beurs.

Slechts een handvol aandelen presteerde in het tweede kwartaal beter dan in de eerste drie maanden. Het grootste deel ging flink onderuit.

Winstwaarschuwing
De top drie van slechtst renderende aandelen uit hoofdgraadmeter AEX bestaat uit , TNT (later PostNL) en Philips. Alle drie de bedrijven kwamen in dit kwartaal met een winstwaarschuwing die door beleggers fors werd afgestraft.
AEX: Stijgers en dalers in zes maanden 2011
Fonds % Fonds %
ING 17,03 TomTom -53,99
Heineken 14,38 TNT/PostNL -35,20
Unibail Rodamco 13,95 Air France/KLM -22,38
SBM Offshore 11,03 Philips -20,59
DSM 7,26 Randstad -16,51


Ook kwam met een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen over 2011.

De verfproducent blijkt meer last te hebben van aarzelende consumenten en weet hogere grondstofprijzen (20 procent stijging in een jaar) niet zo snel aan die klanten door te berekenen als eerder verwacht.

Beleggers gooiden ook dit aandeel in de verkoop, maar over het hele kwartaal bezien is AkzoNobel niet eens een negatieve uitschieter.

VAN ING TOT TOMTOM: PRESTATIES AEX-FONDSEN AFGELOPEN MAANDEN
 

Opvallend onder de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen is de aanwezigheid van Unilever en Heineken. Ook deze partijen zijn gevoelig voor hogere grondstofprijzen en consumentenbestedingen, maar blijken daar vooralsnog minder last van te hebben.

Zo blijkt de afgelopen grondstoffenhausse meteen de lakmoesproef voor concurrentiepositie. Hoe sterk is een bedrijf ten opzichte van de concurrentie. Hoe sterker de marktpositie des te beter kosten zijn door te berekenen aan de klant.

ING bovenaan dankzij eerste maanden
Grootste stijger onder de hoofdfondsen is ING. In het eerste kwartaal won het aandeel meer dan een kwart, terwijl het tweede kwartaal een min van 7 procent opleverde.

De bankverzekeraar heeft in het tweede kwartaal , deels onder druk van ‘Europa'. Zo zette ING de Amerikaanse internetbank ING Direct buiten de deur en liet het weten de staatssteun volgend jaar definitief af te betalen. Dat moet het begin worden van het nieuwe ING.

Maar door onrust vanwege de Griekse schuldencrisis zakte het aandeel ING in de maanden mei, juni en juli. Ook andere financials zakten in het tweede kwartaal onderuit. Aegon met meer dan 14 procent, midkapper SNS nog meer.

Magere AMX
Daarmee was SNS Reaal de sterkste daler onder de middelgrote bedrijven in de afgelopen drie maanden, op de voet gevolgd door Pharming dat steevast in overzichten als deze terug komt.

Het biotechbedrijf geeft om de haverklap nieuwe aandelen uit wat de koers geen goed doet.
AMX: Stijgers en dalers in zes maanden 2011
Fonds % Fonds %
AMG 46,12 Pharming -38,16
Heijmans 21,16 USG -19,72
Delta lloyd 13,55 Binck -15,86
Brunel 6,18 Imtech -11,77
ASMI 6,10 Ordina -11,12
Het zorgde er in ieder geval voor dat Pharming tot nu dit jaar de beroerdste belegging in de midkap blijkt.

De stijgers in de AMX waren in het tweede kwartaal schaars. Sterkste stijger was softwarebedrijf Unit4 met een schamele koerswinst van bijna vijf procent.

Producent van speciale metalen AMG merkte in de lente de fors lagere vraag naar grondstoffen.

In het eerste kwartaal spoot het aandeel 70 procent omhoog, daarna werd ingeleverd. Desondanks was AMG de meest rendabele investering onder de middelgrote fondsen in een uiterst karig aandelen halfjaar.

 VAN AMG TOT PHARMING: PRESTATIES AEX-FONDSEN AFGELOPEN MAANDEN