VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel investeringsfonds Warren Buffett momenteel spotgoedkoop

Beleggen in Buffett was de laatste 10 jaar niet zo goedkoop als nu. Goede kans dat de topbelegger in eigen huis gaat winkelen.

Voor een aandeeltje in zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway moet 116.105 euro afgerekend worden.

Dit is iets ruim zestien procent meer dan de waarde van de beleggingen zoals in de balans is weergegeven, 99.633 duizend dollar.

In de laatste tien jaar was deze 'premie' gemiddeld circa 50 procent. Dit maakt het aandeel, vanuit historisch perspectief, erg goedkoop.

Overname of inkoop?
En als iemand oog voor een koopje is het de grootmeester zelf. Buffett's investeringsfonds zit op een grote berg cash van 38 miljard dollar, maar lijkt dit moeilijk kwijt te kunnen.
 Verschil aandelenkoers Berkshire Hathaway
 ten opzichte van boekwaarde per aandeel
 


De grootmeester liet onlangs weten dat hij de aankoop van een belang in grote internationale onderneming moest stopzetten, omdat de "vraagprijs zo hoog was dat de investering moeilijk terugverdiend kan worden".

Is een investering van Buffett in zichzelf, door aandelen van zijn fonds terug te kopen, dan niet veel rendabeler?
Een dilemma. Het orakel van Omaha heeft in de afgelopen 47 jaar nog nooit één aandeel teruggekocht.

Een aandeleninkoop is natuurlijk eigenlijk een beetje een zwaktebod omdat deze verraadt dat je geen interessante beleggingen (meer) kan vinden.

Tot nu toe zag Buffett altijd nog aantrekkelijke investeringen, maar of hij ditmaal weer iets beters vindt dan een ‘goedkope' belegging in zichzelf is de vraag?

Maar één Buffett
Wat zou de reden kunnen zijn voor de dalende trend van de premie? De kwartaalcijfers waren met een winstdaling van 3,6 miljard dollar naar 1,5 miljard dollar niet best. De verzekeraar in de portefeuille kreeg als gevolg van aardbevingen in Japan en Nieuw Zeeland en overstromingen in Australië.

Ook de heeft waarschijnlijk wat van de premie afgesnoept . Buffett's potentiële opvolger, David Sokol, kocht aandelen in het chemiebedrijf Lubrizol, vlak voordat Berkshire het tegen een fikse premie overnam.
Twee smaken Buffett 
Voor de gewone stervelingen is een aandeel in Berkshire Hathaway van 116.105 dollar niet te betalen.

In maart 2006 heeft Buffett besloten om de kleinere beleggers tegemoet te komen met een B share.

De waarde van het oude aandeel, klasse A, ging door dertig.

Maar ook dit aandeel was nog altijd aan de prijs, zo rond de 3000 euro in 2010, waardoor het aandeel nogmaals werd gesplitst.

Dit keer wet het aandeel door 50 gedeeld. Momenteel is dit aandeel ongeveer 77 dollar waard.

En hier komen we op meest waarschijnlijke oorzaak van de tanende premie. De sterfelijkheid van de 80 jarige Buffett. Hoe groot is de kans dat er iemand op deze wereld rondloopt die werkelijk even goed kan beleggen als de superbelegger?

Kopen kopen kopen
Ondanks dit grote vraagteken vinden veel analisten het aandeel nu ondergewaardeerd. Al is het om het feit dat Buffett er prat op gaat dat hij zijn (niet beursgenoteerde) beleggingen buitengewoon conservatief waardeert, en de werkelijke waarde dus hoger ligt.

Het zakenblad Barron's wijst er op dat slimme recente investeringen, waaronder in spoorwegbedrijf Burlington Northern, voor een sterke winstgevendheid zorgen. Analisten verwachten dat de boekwaarde van het aandeel jaarlijks met zo'n 10.000 dollar zou stijgen.

Tegen de huidige koers (116.105) betaalt u dus ongeveer de verwachte boekwaarde van het aandeel 2012. Zelfs als de premie naar nul gaat, zou dit door de verdere waardestijging van de beleggingen betekenen dat het aandeel nu een koopje is.