VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een harde Chinese landing en wachten op goed instapmoment

Schroders-econoom Zangana vindt het nog te vroeg om weer vol in te stappen op de beurs. Zijn collega Gary Shilling maakt zich op voor een harde landing van ‘s werelds tweede economie, China.

De economie en financiële markten hebben hun eigen leger aan marktvorsers, doemdenkers en commentatoren.

Dagelijks spuien zij hun visie over de huidige en toekomstige staat van de economie. Resultaat is een brede waaier aan meningen en toekomstvisies.

Gezien de onderlinge tegenstrijdigheden kunnen niet alle voorspelling uitkomen. Maar ook foute analyses kunnen de geest scherpen.

Deze website selecteert periodiek analyses van gekende marktspelers. Ter lering en de vermaak.

 
‘Verschil Westerse en perifere aandelenbeurzen loopt op'
Econoom Azad Zangana - Schroders

Het politieke leven van minister-president Papandreaou hing voor de zoveelste maal aan een zijden draadje.

Afgelopen woensdag, één dag na de dertigste verjaardag van het EU lidmaatschap van Griekenland, heeft het Griekse parlement alsnog de nieuwe lastenverzwaringen goed gekeurd.

Volgens econoom Azad Zangana van het Engelse fondshuis Schroders is Griekenland weer voor even door het oog van de naald gekropen. Maar instappen in de periferie aandelenmarkten is voor de econooom nu niet aan de orde.

De stakingen, zelfs rellen, en politieke onzekerheid baart de econoom van Schroders zorgen. Beleggers moeten niet raar opkijken wanneer de Griekse ministersploeg opnieuw in wilde politieke achtbaanrit belandt.

Hij voorziet dat het verschil tussen de rendementen op de Westerse beurzen en de perifere beurzen op de middellange termijn verder oplopen. Beleggers zien nu nog niet in dat de moeilijke fiscale maatregelen de groei en winsten van bedrijven in de periferie voor een lange tijd zal schaden.

Zangana verwacht op de korte termijn wel een sterke positieve reactie op de perifere beurzen als in juli een nieuw reddingsplan op tafel ligt. Maar het juiste instapmoment schuift hij vooralsnog voor zich uit.

‘Chinese woningmarktzeepbel staat op knappen'
Econoom Gary Shilling - A. Gary Shilling & Co

Bijna drie jaar na de kredietcrisis groeien de VS en Europa in economisch nog altijd met de rollator in de hand. Het is China die de wereldeconomie trekt met jarenlange, dubbelcijferige groeipercentages.

Gary Shilling maakt zich op voor een harde landing van ‘s werelds tweede economie. Volgens de econoom kan de economische groei van het land niet langer alle onderliggende risico's in China verdoezelen.

Inflatie is één van de probleemkinderen: voedselprijzen zijn in mei met twaalf procent gestegen ten opzichte van een jaar daarvoor en appartementen in bijvoorbeeld Beijing kosten tegenwoordig gemiddeld 22 keer het gemiddelde Chinese jaarinkomen. Wie kan dit nog betalen?

Stijgingen in huizenprijzen zijn tot zekere hoogte een aanjager van groei, maar pure speculatie is een gevaarlijk spelletje: wanneer het aanbod blijft groeien door de stijgende prijzen en de vraag juist afneemt door diezelfde prijzen is een knap van de huizenzeepbel aanstaande stelt Shilling.

De Chinese overheid is zich bewust van de problemen, maar het afkoelen van een economie is moeilijk volgens de econoom. Hij wijst op de Amerikaanse economie die na de Tweede Wereldoorlog ook periodes van forse groei heeft gekend.

Negen van de tien keer is de het de Amerikaans Federale Bank niet gelukt om de economie te remmen, dus waarom zou China dit wel voor elkaar krijgen? Oppassen dus, aldus Shilling.