VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse bankiers afgetroefd in salaris

Niet bankiers maar mediamoguls blijken de topverdieners onder de beursgenoteerde bestuurders in de Verenigde Staten. Voor vrijwel alle grote beursfondsen geldt: de beloning van de topman is spectaculair om hoog gegaan.

Verrassend is het eigenlijk wel. De topverdieners onder de grote Amerikaansse beursfondsen komen uit een sector die zware tijden beleefd en nog zwaardere tegemoet gaat: de mediasector.

Nu alle jaarverslagen van de 200 grootste Amerikaanse beursfondsen gepubliceerd zijn blijkt Philippe P. Dauman, ceo van mediaconglomeraat Viacom, de topverdiener van 2010. Dauman kreeg verleden jaar 84,5 miljoen dollar mee naar huis.

De 57-jarige jurist is al sinds 2006 de baas bij Viacom. In 2009 tekende hij een verbeterd, langjarig contract wat hem aan de top van de ranglijst bracht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Equilar.

Andere grootverdieners uit de mediasector zijn Leslie Moonves van CBS Corporation die bijna 57 miljoen dollar verdiende. Zijn collega's van Comcast en Walt Disney moesten genoegen nemen met 28 miljoen dollar.

Dat is nog altijd meer dan de best betaalde beursgenoteerde bankentopman in de VS. Jamie Dimon van JPMorgan Chase toucheerde net iets meer dan 20 miljoen dollar.

Bijna kwart meer
Gemiddeld verdiende de bestuursvoorzitters van de top 200 beursfondsen afgelopen jaar $10,8 miljoen dollar. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van 2009. Ondanks deze forse stijging is het gemiddelde beloningsniveau van Amerikaanse topmannen nog niet terug op pre-crisis-niveau, maar dat kan niet lang meer duren.

De stijging is vooral te danken aan de terugkeer van de cashbonus. Afgelopen jaar steeg de extra beloning in contanten met liefst 38 procent.

Opties gaan voor vuurwerk zorgen
Maar volgens onderzoeksbureau GovernanceMetrics zijn het in de nabije toekomst vooral de optiebeloningen die beloningen de lucht in gaan schieten. Veel ceo's ontvingen aandelenopties in 2008 en 2009 toen de aandelen van hun bedrijven in de soep draaide. Daardoor kregen topmannen opties in handen met relatief lage uitoefenprijzen.

Nu de koersen, sinds het absolute dal, weer flink gestegen zijn gaat dat de beurstoppers fortuinen opleveren.
In de Amerikaanse beloningsonderzoeken is specifiek gekeken naar de periodieke belonging van topmannen.

Oprichters/grootaandeelhouders onder de topmannen, zoals Warren Buffett of Michael Dell, hebben naast een bescheiden basissalaris ook de luxe van een fors aandelenbelang in hun bedrijf.

Zo kreeg Warren Buffett afgelopen jaar een beloning van iets meer dan een half miljoen dollar. Maar zijn aandelenbelang in Berkshire Hathaway steeg naar een waarde van 46 miljard dollar.