VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grondstoffen tackelen de beurs van twee kanten

De razendsnelle groei van grondstofprijzen is al een tijdje achter de rug. De aandelenbeurzen merken dat op twee manieren.

Aandelenbeurzen zouden een paar maanden vooruit lopen op de economische realiteit, zo wil de theorie. Beleggers speculeren op toekomstige winsten van bedrijven en prijzen die al in.

De voorbije grondstoffenhausse laat ook een andere kant van de medaille zien. Beursfondsen die sterk afhankelijk zijn van grondstofprijzen kampen nu met de gevolgen van de forse prijsstijgingen van olie, goud, zilver en graan.

Moeite met doorrekenen
Neem de recente winstwaarschuwing van . Die werd door analisten als ‘de minst verrassende van het jaar' beoordeeld. Beleggers dachten daar overigens anders over en zetten het aandeel fiks lager.

Belangrijke reden voor de winstwaarschuwing van de grote verfproducent was de moeilijkheid om de prijsstijgingen van grondstoffen, 20 procent in een jaar, door te rekenen aan de klant. AkzoNobel is er nog steeds van overtuigd dat het genoeg ‘pricing power' heeft om de gestegen kosten door te sluizen naar verf- en chemicaliënklanten, maar zegt daar even de tijd voor te moeten nemen.

De verwachting is dat er meer bedrijven hun doelstellingen moeten neerwaarts moeten bijstellen vanwege gestegen grondstofkosten.

Grondstofhausse
Het geworstel van grootgebruikers van bodemschatten staat diametraal tegenover de sores bij bedrijven die juist die grondstoffen aanbieden. Denk aan energieproducenten en aanverwanten branches of metaalproducenten en mijnbouwers. Zij zagen de winsten tot voor kort plafonneren door de stijgende vraag en prijzen.

Een aantal ontwikkelingen heeft een einde gemaakt aan die pijlsnelle opleving. De Amerikaanse economie kan, ook na twee stimuleringsprogramma's van de centrale bank, nog maar moeilijk op eigen benen staan. Europa worstelt met een schuldencrisis en sterke groeiers als China en Turkije worstelen met de gevaren van oververhitting van hun economie.

Grondstofbeurzen omlaag
Al met al is de vraag naar grondstoffen afgenomen, waardoor ook de prijzen wat zijn gedaald. Dat is goed te merken op beurzen waar grondstoffen een zwaar stempel drukken. Op de aandelenmarkten in Brazilië, Groot-Brittannië en Argentinië spelen grondstoffondsen een grote rol. Zij zakten dit jaar met respectievelijk 12 procent, 5,1 procent en bijna 15 procent.

Ook op de Amsterdamse beurs spelen grondstoffen een hoofdrol met fondsen als Shell, ArcellorMittal en Aperam in de hoofdindex. Het is één van de redenen waarom de AEX afgelopen halfjaar veel slechter presteerde (-5,3 procent) dan bijvoorbeeld de Belgische beurs (-0,7 procent).