VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Olie- en metaalprijzen omhoog, landbouwproducten goedkoper'

De daling in grondstofprijzen afgelopen paar weken zal snel voorbij zijn, zo herhaalt Goldman Sachs. De zakenbank doet doorgaans geen voorspellingen zonder gevolgen.

Het zijn conclusies om kennis van te nemen, de verwachtingen van Goldman Sachs voor grondstofprijzen.

Goldman Sachs heeft wellicht het meest invloedrijke grondstoffenteam wereldwijd in dienst. Hun voorspellingen hebben direct impact op de markten.

Vooral hoofdanalist heeft een ijzersterke reputatie in de markt. Na eerder de stijgende olieprijs goed te hebben voorspeld verraste hij de markt in april door een einde aan de stijgende grondstofprijzen aan te kondigen. Prompt daalde de olieprijs en de prijzen van een aantal andere grondstoffen.

Afgelopen maand bleek de kristallen bol van Currie en consorten een beetje beslagen. In mei meende het team dat de prijzen voor de meeste grondstoffen hun bodem bereikt hadden. Ze adviseerden hun klanten om weer grondstoffen te kopen want het was tijd voor nieuwe prijsstijgingen.

Niet helemaal
Tot nu zijn die voorspellingen niet helemaal uitgekomen. De goud- en olieprijzen zijn in juni nog wat verder gedaald.
 Spin in het web
-Voorspellingen van Goldman Sachs worden in de markt vaak met gemengde gevoelens ontvangen.

-De zakenbank is immers in de eerste plaats betrokken partij.

-De handelsdesk van de zakenbank, waar de Goldman-traders handelen voor eigen rekening, is een van de belangrijkste partijen op de oliemarkt.

-Deze week werd bovendien duidelijk dat termijnmarkten als die van olie worden gedomineerd door flitshandel.

-Liefst 95 procent van het handelsvolume  komt voor rekening van daghandelaren. Inderdaad ook Goldman Sachs doet mee.

-Goldman Sachs draait nog op een andere manier aan de knoppen op de grondstofmarkten.
-Deze week dat de zakenbank (en anderen) wereldwijd grote voorraden fysieke metalen opgeslagen heeft liggen in pakhuizen.
  
Maar Goldman houdt vast aan verdere prijsstijgingen. Ondanks nervositeit op de financiële markten, door de Griekse schuldencrisis en inperking van groei in China, meent de zakenbank dat de wereldeconomie in de rest van 2011 én 2012 weer sneller zal groeien.

Vooral Japan draagt daaraan bij, nu het land herstelt van de verwoestende aardbeving in maart.

De economische groeiversnelling zal volgens Goldman tot toenemende vraag naar grondstoffen leiden en dus tot hogere prijzen. De analisten van de zakenbank zien komende jaar serieuze prijsverhogingen van olie (Brent), Gas, zink, koper en sojabonen.

Vraag remmen via prijs
Wat olie betreft noemt Goldman het ‘een kwestie van tijd voordat de extra capaciteit en voorraden ...zijn uitgeput'. Het gaat hier om de extra olievoorraden die op de markt worden gebracht om de olieprijzen te dempen. Hogere olieprijzen zullen vervolgens nodig zijn om de vraag te remmen.

Als de voorspellingen van Goldman Sachs uitkomen betekent dat een nieuwe krachttoer voor een boel bedrijven om de stijgende grondstofprijzen te verteren zonder aan winstgevendheid in te boeten.

De recente stroom aan winstwaarschuwingen op de beurs is voor een belangrijk deel te wijten aan hogere kosten bij inkoop van grondstoffen.

'Landbouwproducten dalen'
Landbouwproducten als graan en maïs zijn de uitzonderingen in de visie van Goldman. Voor deze producten voorziet men juist een verdere prijsdaling. Dat zal bijvoorbeeld beursgenoteerde brouwers als Heineken als muziek in de oren klinken.