VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe kans voor Sligro om groothandel Deli XL in te lijven

Het zijn geen makkelijke tijden voor Sligro, nu de druk op de prijzen aan houdt. Wellicht dat Sligro een nieuwe kans krijgt groothandel Deli XL te kopen.

Al weer zes jaar geleden voerde Sligro een verwoede strijd om voedingsgroothandelaar Deli XL binnen de eigen gelederen te halen.

Deli XL werd destijds door Ahold in de etalage gezet. Uiteindelijk ging het Zuid-Afrikaanse Bidvest er met de buit vandoor. De Zuid-Afrikanen betaalden destijds 140 miljoen euro voor de groothandel van Ahold.

Deze week kwam dat het een aantal biedingen had ontvangen op de totale voedingsgroothandelstak (‘foodservice'). Onduidelijk is of deze biedingen betrekking hebben op het gehele bedrijfsonderdeel of op afzonderlijke delen, zoals Deli XL.

Nummer vier
DeliXL, leveranciers van voedingsproducten aan bijvoorbeeld horeca, pompstations en mkb-bedrijven, is de nummer vier van Nederland met een marktaandeel van circa 11 procent.

Sligro is marktleider met een marktaandeel van ruim 18 procent, dik 1,5 miljard euro omzet. Een overname van Deli XL zou goed kunnen uitpakken voor Sligro.

De laatste tijd weet Sligro op het terrein van de groothandel wel marktaandeel te winnen, maar dat doet het vooral door te concurreren op prijs. Dat kost marge, maar kan ook voordeel opleveren. Als marktleider Sligro een prijzenslag onder voedingsgroothandels start kan dat de concurrenten zwakker maken en dus rijp voor een overname.

En groei via overnames lijkt in deze momenteel slechte markt de aangewezen weg. Sligro heeft daarbij wel rekening te houden met mededingingsautoriteiten die ervoor zal waken dat het bedrijf te dominant wordt.

Mocht Sligro geïnteresseerd zijn in Deli XL dan moet het niet verbaasd zijn als de concurrentie dat ook is, al is het alleen al om prijsvechter en marktleider Sligro tegenwicht te bieden.

Vooruitzichten onzeker
In het bericht over het eerste kwartaal liet Sligro weten dat de marktomstandigheden in Foodservice uitdagend blijven en er nog altijd sprake is van sterke prijsconcurrentie.

In 2010 zakte het bedrijfsresultaat van Sligro's Foodservice (twee derde van de concernomzet) met 16 procent en daalde de operationele marge van 6,1 procent tot 5,0 procent.

Verdere prijsdruk lijkt aannemelijk en dat belooft niet veel goeds voor het aankomende halfjaarbericht dat Sligro op 21 juli wereldkundig zal maken. Sligro's supermarkten deden het vorig jaar wel goed, maar ook hier heerste prijsdruk. Albert Heijn illustreerde dat onlangs nog.

Misschien kan het voedingsbedrijf beleggers blij maken met een grote overname. Deli XL zal 35-40 procent aan de concernomzet kunnen toevoegen. Voor Sligro financieel te behappen.

Het moet ook zeker niet te veel betalen, want deze concurrent maakt voorlopig marges van slechts iets meer dan 2 procent. Sligro kennende zal het goed op de ‘kleintjes' blijven letten.

Bij Sligro was niemand beschikbaar om commentaar te geven op de ontwikkelingen bij Bidvest. Het is dan ook onduidelijk of het concern uit Veghel tot de bieders behoort en dus in de herkansing gaat om DeliXL in te lijven.
Gerelateerde artikelen