VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese leiders raken regie over schuldencrisis verder kwijt

De vrees dat de financiële ellende in Griekenland overslaat naar andere landen laait verder op. Europese regeringsleiders lopen achter de feiten aan, terwijl leiderschap het begin van de oplossing moet zijn.

De tijd van Europa lijkt langzaam op te raken. Europese regeringsleiders breken zich het hoofd over een ontsnappingsroute uit de Griekse schuldenchaos, maar krijgen er steeds meer problemen bij. 

De angst voor besmetting is één van de redenen om snel een einde te maken aan de paniek om Griekenland. 

Hoe langer een alomvattende oplossing voor Griekenland uit blijft des te groter de kans dat ook andere zuidelijke eurolanden het vertrouwen van de financiële markten verliezen. 

De klok lijkt steeds sneller te tikken, met Italië in de hoofdrol.

Berlusconi schiet uit de heup
Vrijdag gingen de kosten om Italiaanse banken te verzekeren tegen wanbetalingen fors omhoog, nadat de financiële sector in Milaan in een neerwaartse spiraal van 'sell-offs' was terechtgekomen.

Aanleiding was een interview van premier Berlusconi waarin hij zijn minister van Economie, Giulio Tremonti, onder uit de zak gaf. Hij gaf aan het ambitieuze besparingsplan van zijn minister bij te sturen.

Met dat saneringsplan had Tremonti juist veel vertrouwen gewonnen in financiële kringen. Maar nu de wankelende premier zich ermee gaat bemoeien neemt dat krediet snel af.

Maandag verdere dalingen
Maandag lopen de spreads van Italiaanse staatsobligaties verder op en melden analisten van Societe Generale dat een afwaardering voor het mediterrane land waarschijnlijk is, waarbij vooral een afwaardering door Moody's verwacht wordt.

"De huidige rating van Italie is Aa2, dus het land kan alleen maar harder vallen", zegt strateeg Ciaran O'Hagan van Societe Generale. Daarnaast stelt O'Hagan dat ook de kans op een afwaardering door S&P's en Fitch toegenomen is.

Beurzen kleuren rood onder de onzekerheid over Italië, ook al omdat Europese Commissie en regeringsleiders opnieuw niet met één mond spreken

Woordenspel
Maandag schrijft de Financial Times Deutschland dat Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn "extreem bezorgd is over de ontwikkelingen in Griekenland en Italie." 

Er zou maandag een "crisisvergadering" worden belegd van Europese politici en centrale bankiers, naar aanleiding van vrees dat de schuldencrisis in de eurozone kan overslaan naar Italie.

Volgens een woordvoerder van Europees president Van Rompuy is van een speciaal beraad over Europa gaan sprake. Het zou om een regulier overleg gaan.

Opnieuw botsen daarmee de spelregels van politiek en financiële markten. In Brussel speelt de vorm een belangrijke rol -is iets een crisisberaad of niet?- terwijl financiële markten niet zitten te wachten op woordspelletjes maar actie. 

Ook aan de Brusselse gewoonte om in onderhandelingen en overleggen deadlines op te schuiven door 'de klok stil te zetten' hebben beurzen geen boodschap. De uitkomst uit het overleg van vanavond zal stellig en eensgezind moeten zijn. En dat valt niet mee nu de onberekenbare Berlusconi een hoofdrol begint op te eisen in de schuldencrisis.   

Op de hoogte blijven?