VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toezichthouders waarschuwen voor gevaren van cfd's

De aanbieders van cfd's schieten als paddenstoelen de grond uit en gebruiken agressieve marketing om nieuwe klanten binnen te trekken. En dat terwijl de producten behoorlijk  risicovol zijn.

'25 euro gratis bonus - geen storting nodig‘, schreeuwt broker op haar website, voor een belegger die wel een bedrag wil storten kan de bonus oplopen tot 7000 euro.

Concurrent opent haar website met een ‘bonus van 2000 dollar voor nieuwe handelaars', en de UFX Bank en YoutradeFX laten weten respectievelijk 30 en 50 procent extra bij te storten als u een rekening opent. Wie snel rijk wil worden heeft ‘binnen enkele minuten toegang tot duizenden markten'.

De websites van aanbieders hebben veel weg van poker- en gokwebsites. En echt vreemd is dit eigenlijk niet. Net als de casino's op de strip in Las Vegas kan de contract for difference belegger (cfd) 24 uur per dag gokken, niet op rood of zwart maar op prijsveranderingen van duizenden soorten beleggingen. Heeft handelen in cfd's nog wel iets met beleggen te maken, of is dit puur gokken?

Rendement=risico
Een cfd is een hefboomproduct waarmee zowel op stijgend ("long") als dalende ("short") koersen gespeculeerd kan worden op onder andere aandelen, valuta en grondstoffen. De hefboom, die bij sommige aanbieders wel 400 kan bedragen, kan het rendement flink aanzwengelen.

Een rekenvoorbeeld. Een belegger kan nu 1000 aandelen TomTom kopen tegen 4 euro per stuk voor 4000 euro. Als het aandeel een week 40 cent is gestegen naar 4,40 euro, is de winst voor de belegger 400 euro (1000 x 0,4 euro), een rendement van 10 procent.

Een belegger die ´long´ in een cfd wil, investeert niet het hele bedrag, maar een gedeelte ("margin"). Bij een margin van 5 procent stort de belegger 200 euro op de rekening, de resterende 3800 euro wordt bij geleend. De opbrengst van 400, betekent nu geen 10, maar 200 procent rendement.

Maar de hefboom kan ook terugslaan. Als in het bovenstaande voorbeeld de koers van TomTom met twintig cent (5 procent) was gedaald dan was de hele inleg in de cfd verdwenen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld turbo's en sprinters is bij cfd's geen automatische rem ingebouwd, die er voor zorgt dat een belegger nooit meer kan kwijt raken dan zijn inleg.