VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kritiek op stresstesten banken even terecht als goedkoop

Een kwart van de Europese banken moet de balans versterken volgens de laatste stresstest. Behalve beleggers hebben ook banken kritiek op deze testen. En dat terwijl ze zelf de oplossing in huis hebben

In 1883 reisde de schrijver Oscar Wilde een paar maanden door de Verenigde Staten. In Colorado trok een mededeling in een saloon de aandacht van de decadente Brit: "Don't shoot the piano player, he's doing the best he can."

Helemaal origineel was die boodschap niet. Meer dan 2000 jaar eerder begreep de Griekse tragedieschrijver Sophokles al dat de brenger van slecht nieuws weinig waardering oogst.

Zwarte pieten
Des te schrijnender dat deze houding momenteel het sentiment bepaalt op de financiële markten. Voortdurend krijgen kredietbeoordelaars onderuit de zaak van politieke kopstukken als ze hun oordeel geven over de financiële gezondheid van overheidsschulden her en der.
 
Zo hekelde bondskanselier Angela Merkel onlangs de slechte timing waarmee ratingbureaus hun negatieve oordeel over de Portugese overheidsschulden lanceerden. Merkel riep beleggers op de oordelen van bijvoorbeeld Moody's en S&P te negeren en op hun eigen oordeel af te gaan.

En ook in de Verenigde Staten wakkert de kritiek op de kredietbeoordelaars aan nu ze dreiging de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten als geheel -de kredietwaardigheid- te verlagen.

Kritiek op stresstesten
Intussen ligt ook een andere boodschapper onder vuur: de European Banking Authority, die de jaarlijkse stresstest voor Europese banken organiseert. Vrijdagavond volgt de uitslag van de testen waaraan zo'n 90 Europese banken is onderworpen.
 Kwart banken aan het krachtvoer
-De kapitaalbasis van acht Europese banken is onvoldoende om ernstige financieel-economische schokken op te vangen. 

-Dat stelt de Europese Bank Autoriteit (EBA) vrijdag vast op basis van de stresstest waaraan 90 banken zijn onderworpen.-Onder de acht gezakte banken zijn vijf Spaanse, twee Griekse en een Oostenrijkse bank.-Zestien banken moeten hun kapitaalspositie ook versterken aangezien zij in de gevarenzone zitten. -Het gaat dan om zeven Spaanse banken, een Italiaanse, twee Portugese, een Cypriotische en twee Duitse.

De banken hopen dat dit de laatste keer is dat ze aan een dergelijke test worden onderworpen omdat deze zijn doel compleet mist. De testen zijn bedoeld om vertrouwen in de financiële sector terug te brengen.

Volgens de koepelorganisatie van Europese banken EBF gebeurt juist het omgekeerde: de stresstesten dragen bij aan onzekerheid in de markt.

Dat is in zekere zin waar. Twee eerder gehouden stresstesten onder Europese banken draaide uit op een lachertje. Kort nadat twee Ierse banken de eerste twee stresstests glansrijk hadden doorstaan, moest de overheid toch ingrijpen om de banken overeind te houden.

En ook op de opzet van de huidige stresstest is veel kritiek. Een faillissement van bijvoorbeeld Griekenland of afboeking op schulden in Portugal en Ierland wordt niet volledig meegenomen in de doorgerekende scenario's. Dat ligt politiek gewoonweg te gevoelig.