VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beweeglijkheid beurskoersen blijft beperkt ondanks onrust

De financiële markten worden aan alle kanten getest, maar van paniek is vooralsnog geen sprake geweest dit jaar.

Misschien is het glas wel halfvol.

Ondanks alle financiële en politieke tumult dit jaar is de AEX slechts 6,5 procent gedaald. Extreme uitslagen zijn tamelijk zeldzaam.

Vanaf een beginstand van 354 heeft de AEX-index zich dit jaar bewogen in een bandbreedte van 371-323 punten.

Polder VIX- index
De geringe beweeglijkheid is ook terug te lezen in de VAEX-index, de ‘paniekbarometer' die de Amsterdamse beurs bijhoudt in navolging van de VIX-index uit de Verenigde Staten.

 De Vix
-Beurssentiment is niet in één getal te vatten. Maar als paniek heerst kijken beleggers nog wel eens met een schuin oog naar de VIX-index.

-VIX is het tickersymbool van de Chicago Board Options Exchange, een volatiliteitsindex die de beweeglijkheid van de markt voor de komende dertig dagen probeert te meten.

-De verwachte beweeglijkheid wordt berekent uit de call en put prijzen op de betreffende index. Kenners weten dat het hier om de zogeheten ‘'impliet volatility ' gaat die uit optiekoersen kan worden afgeleid.

-De VIX lijkt zo'n mooie graadmeter, maar voor beleggers is het erg lastig er voordeel uit te halen.

-Zo is het niet duidelijk wat nu precies een hoog of laag niveau is voor de VIX. Verder zijn de echte paniekmomenten moeilijk in te schatten. Een natuurramp als in Japan kan niemand voorzien.

-Misschien is dat wel het probleem van de schuldencrisis. Beleggers zijn er aan gewend geraakt en raken dus niet meer zo snel van hun à propos.

-Bovendien zit een deel van de onrust al in de index verwerkt.
Deze VAEX-index beweegt dit jaar keurig rond het niveau van 20. Alleen begin maart was er door een nucleaire dreiging in Japan even flinke onrust en werd een stand van 30 aangetikt.

Ten tijde van de kredietcrisis in 2008 bereikte de VAEX-index een piek van boven de 80.

Sindsdien laat de VAEX-index een trendmatige daling zien, met alleen een piek in april 2010 door financiële problemen in Griekenland.

De laatste weken beginnen de angstgraadmeters wel weer op te lopen, maar erg indrukwekkend is het allemaal nog niet.

Lage volumes
De geringe beweeglijkheid gaat dit jaar gepaard met extreem lage handelsvolumes. En ook dat is wellicht aan onzekerheden te wijten. De grote beleggers stappen niet massaal in en wat ze hebben uitstaan laten ze staan.

Ook hedgefondsen blijken momenteel grotendeels cash te zitten en zorgen dus niet voor transacties. Blijkbaar weten zij het ook even niet meer.

Dat kan veranderen. Breekt de paniek of - wat ook kan- de euforie, wat ook kan, alsnog uit, dan zullen de volumes waarschijnlijk ook toenemen.

Feit is dat de richting van de markt grotendeels in handen is van politieke beslissingen. Beleggingsvisie lijkt nu minder relevant.