VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zowel regen als zonneschijn voorspeld voor Amerikaanse economie

Neuflize-fondsmanager François Mouté heeft nog weinig vertrouwen in de Amerikaanse beurs. Goud geniet bij hem nog steeds de voorkeur. Zijn collega Bob Doll van BlackRock maakt zich wat minder zorgen, maar hoopt wel op forse bezuinigingen uit Washington.

De economie en financiële markten hebben hun eigen leger aan marktvorsers, doemdenkers en commentatoren.

Dagelijks spuien zij hun visie over de huidige en toekomstige staat van de economie. Resultaat is een brede waaier aan meningen en toekomstvisies.

Gezien de onderlinge tegenstrijdigheden kunnen niet alle voorspelling uitkomen. Maar ook foute analyses kunnen de geest scherpen.

Deze website selecteert periodiek analyses van gekende marktspelers. Ter lering en de vermaak.

 
‘‘Genoeg lichtpunten in de Verenigde Staten’
Aandelenstrateeg Bob Doll - BlackRock

Tot nu slaagde president Obama er niet in om een doorbraak te bereiken in het overleg over de verhoging van het schuldenplafond van de Verenigde Staten. Wanneer er voor 2 augustus geen akkoord is, zal dit volgens velen betekenen dat het land zijn rekeningen niet meer kan betalen. Aandelenstrateeg Bob Doll van ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock is niet bang voor een dergelijke rampscenario.

Wat volgens hem nog belangrijker is dan de verhoging van het schuldenplafond, is het verwachte bezuinigingspakket dat zal worden gepresenteerd. Volgens Doll kan de VS dan eindelijk weer vooruit kijken.

Tussen de zwakke economische data ziet hij vooralsnog voldoende lichtpunten. Zo dalen de gas- en olieprijzen weer na flinke toppen eerder dit jaar en krabbelt de werkgelegenheid langzaam op.

In deze markt gelooft Doll in de conjunctuurgevoelige sectoren als technologie en energie. Maar omdat hij zoekt naar bedrijven met een flinke vrije kasstromen sluit hij defensieve namen niet uit. Hoe het 2 augustus ook afloopt, Doll gelooft niet dat de centrale bank (FED) opnieuw de geldpers aan zal zetten voor een nieuwe ronde van (QE3).

'Hoewel de FED de groei naar beneden heeft bijgesteld, zal zij aandacht moeten besteden aan de langzaam oplopende inflatie', aldus de Amerikaan.


‘Failliete natie en groeiende bedrijven gaan niet samen’
Fondsmanager François Mouté – Neuflize OBC (onderdeel ABN AMRO)

François Mouté lijkt van nature een echte beer. Zijn visie staat haaks op die van Bob Doll. De Fransman, baas bij het USA Opportunities beleggingsfonds van Neuflize, is erg voorzichtig over de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt.

In essentie gaan volgens Mouté een zowat failliete natie en groeiende bedrijven niet samen. De positieve kasstomen van de Amerikaanse bedrijven onderstrepen wat hem betreft niet een opmars van de Amerikaanse consument, maar buitenlandse groei.

Zolang de Amerikaanse consument de portemonnee niet trekt blijft hij negatief over de Amerikaanse beurs. Een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming om de economie weer aan te jagen sluit de Fransman dan ook niet uit. Hij heeft invulling aan zijn negatieve toekomstbeeld door geen aandelen van financiële instellingen op te nemen in zijn aandelenportefeuille. Ook op consument gerelateerde bedrijven staat Mouté niet te springen. '

Blijft er dan nog wel wat over voor de Fransman om in te investeren? Hij is positief over gediversifieerde industriële bedrijven in de energie- en goudsector. Zolang de reële rente negatief is zal er volgens Mouté ruimte zijn voor een stijgende goudprijs.

De stijgende goudprijs vertaalde zich overigens niet altijd in stijgende koersen van goudgerelateerde bedrijven. Terwijl de goudprijs de afgelopen periode steeg, zakten zijn goudgerelateerde aandelen zelfs. Desondanks houdt hij vast aan zijn goudstrategie, zoals hij eigenlijk al jaren doet.