VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Johan Cruijff maakt slechte rentree bij Ajax

Johan Cruijff heeft een rood-wit ‘jassie' aangetrokken. Het was voor de aanstichter van het machtsvacuüm bij de beursgenoteerde voetbalclub geen reden om vanuit Barcelona over te vliegen voor zijn eigen benoeming.

Onnavolgbaar en eigengereid. Dat was de voormalige ‘nummer 14' tijdens zijn actieve voetbalcarrière en zo is Cruijff nog altijd.

Pogingen om hem te overtuigen zijn gezicht te laten zien bij het startschot voor het ‘nieuwe Ajax' mochten niet baten.
Lege stoel
Dat was op te maken uit de woorden van het nieuwe boegbeeld van de raad van commissarissen (rvc), organisatieadviseur Steven ten Have. De voor Cruijff gereserveerde stoel tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) in de Amsterdam Arena bleef daarom leeg.

Het kwam de voormalige stervoetballer te staan op felle kritiek. Aandeelhouders en supporters hadden zich opgemaakt voor een toelichting van Cruijff zelf op diens plannen.

Bovendien was de ava een direct gevolg van zijn rapport over de hervorming van de jeugdopleiding en de technische organisatie van de club. Zonder zijn bemoeienis was de rvc onder aanvoering van Uri Coronel blijven zitten en was van een nieuwe commissarisploeg, met of zonder Cruijff, geen sprake geweest.

De oud-international kreeg bij zijn verkiezing tot commissaris als enige kandidaat tegenstemmen te verduren. De benoeming was sportrechtadvocate Marjan Olfers, omroepdirecteur Paul Römer, voormalig topvoetballer Edgar Davids en Ten Have kon wel op unanieme steun van beleggers rekenen.

Onleesbaar
Beleggers moeten het nu doen met enkele ruwe, haast onleesbare, Cruijffiaanse schetsen op papier. Zonder commentaar van de grondlegger valt daar voor buitenstaanders geen chocola van te maken.

Wat beleggers ook stak, was dat Cruijff zijn plannen wel uit de doeken heeft gedaan richting de ledenraad, een orgaan van de Vereniging Ajax. Deze vereniging is met 73 procent grootaandeelhouder van beursfonds Ajax.

Met steun van de ledenraad was het aantreden van de nieuwe toezichthouders immers al geregeld. De overige beleggers had het voetbalfenomeen vervolgens niet meer nodig.

‘De Verlosser' wil vooral de jeugdopleiding van de Amsterdammers een kwaliteitsinjectie geven. Deze was ooit toonaangevend in de wereld, maar de glans is er inmiddels volgens Cruijff van af: te weinig talent stroomt door richting het eerste elftal.

Daarom moet individuele training van talenten weer de boventoon gaan voeren in plaats van de ‘resultaat is heilig' gedachte.

Voor Coronel en de zijnen waren ‘het tempo en de gevolgen voor de personele bezetting' van deze fluwelen revolutie onaanvaardbaar. ‘Daar werk ik niet aan mee, verandering kost tijd', aldus Coronel tijdens de bijeenkomst met beleggers.

Muilkorven
De terugkeer van Cruijff bij Ajax in een officiële functie mag dan na 23 jaar een feit zijn, het is twijfelachtig of het een lang leven beschoren zal zijn.

Cruijff geeft adviezen liever niet vrijblijvend, werkt bij voorkeur met adepten van zijn visie en laat zich niet muilkorven door andersdenkenden.

De vraag is dan of Cruijff zich zal kunnen schikken naar een door de rvc bij meerderheid genomen besluit waar hij wellicht tegen was, maar wel medeverantwoordelijk voor wordt. Het zal het doembeeld voor Cruijff zijn, maar wel de realiteit.

Vruchtbaar
Zo'n vaart zal het volgens Ten Have niet snel lopen. De nieuwe rvc wil Cruijff ‘vruchtbaar maken' en diens technisch plan verder ontwikkelen.

Toch ondervond Cruijff nog voor zijn officiële installatie al de beperkingen van zijn nieuwe rol. De door hem gewenste aanstelling van oud-ploeggenoot Tscheu La Ling als nieuwe algemeen directeur ging niet door. De andere commissarissen zagen er geen heil in.

‘De club moet verder, helaas niet met ons, maar wel met een nieuwe rvc', aldus Coronel in zijn slotwoord. ‘De club is groter dan het individu'. Beleggers hopen dat Cruijff zich dat ook snel gaat realiseren.