VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis krijgt tik van beleggers na problemen in Europa

Voor Arcadis moet groei steeds meer komen uit opkomende landen in Zuid-Amerika en Azië. Intussen incasseert het bedrijf forse tegenwind in Europa. Beleggers reageren teleurgesteld op het nieuws.

Het aandeel Arcadis verliest procenten tegelijk na presentatie van de cijfers over de maanden april tot en met juni.

Het tweede kwartaal verliep voor Arcadis minder voorspoedig dan het eerste. Met name de Europese overheidsmarkt speelde het concern parten. Hierdoor stagneerde de groei van de werkvoorraad.

De resultaten over de afgelopen drie maanden van het ingenieursbureau uit Amsterdam laat een aantal zorgwekkende ontwikkelingen zien. Maar ze bieden ook sprankjes hoop voor de toekomst.

Positief is onder andere de organische omzetgroei van 4 procent over het eerste half jaar. Hierdoor kwam de omzet uiteindelijk uit op 956 miljoen euro.

Kanttekening is dat het tweede kwartaal op veel fronten minder goed was dan de eerste drie maanden van het jaar. Een beeld dat zowel op omzet als op winstniveau zichtbaar was. Niet alleen de omzetgroei was lager in het tweede kwartaal, ook de winstontwikkeling vlakte af.

Hoewel topman Harry Noy voor het eerst een concrete voorspelling deed voor het volledige jaar, een winstgroei van 0 tot 5 procent, was er in het bericht over het tweede kwartaal ook sprake van een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor het orderboek.

Werkvoorraad groeit niet meer
Over de periode januari tot en maart werd nog prominent een goede orderontvangst gemeld. Die leidde tot een stijging van de werkvoorraad. Alle marktsegmenten droegen daar aan bij, volgens de onderneming.

De bestedingen van overheden in Europa en de Verenigde Staten stonden toen al onder druk, maar daar stonden ook positieve ontwikkelingen tegenover. Particuliere bestedingen in de Westerse milieu- en gebouwenmarkten namen toe en opkomende markten in Azië, Midden Oosten en Zuid Amerika waren perspectiefrijk.

Drie maanden later stelt Noy dat de pijplijn aan opdrachten "sterk en stabiel" is. Van groei blijkt geen sprake meer te zijn. Dat is verrassend, want de marktomstandigheden worden nog altijd precies hetzelfde omschreven als eerder dit jaar. Het geeft een veranderde houding van Arcadis aan.

Kostenbesparen in Europa
In Europa blijkt het, voornamelijk in de publieke sector, zo slecht te gaan dat reorganisaties nodig zijn. Kostenbesparingen zullen worden ingezet om hier de marges op peil te houden. Hiervoor werd in het tweede kwartaal een reorganisatielast genomen, maar de maatregelen moeten in de rest van het jaar al zichtbaar worden.

Opkomende markten voor groei
Het persbericht stelt dat de trends uit de afgelopen periode zich door zullen zetten in de komende kwartalen. Het is te hopen dat het daarbij gaat om de ontwikkelingen in markten als Brazilë, Chili en Azië. De strategische keuze van Arcadis om voet aan de grond te krijgen in deze regio's blijkt vooralsnog een juiste. 

De opkomende landen zijn een belangrijke bron van groei. Vooral de twee grootste divisies Infrastructure en Environment profiteren hiervan. De groei die hier bereikt wordt zijn duidelijk de sprankjes hoop voor de toekomst.

Overnames onderweg
Overnames zullen Arcadis net als in het verleden een extra groei impuls moeten geven. Noy zegt daarover dat "overnames hoog op het prioriteitenlijstje staan. De consolidatie in de industrie biedt daar veel kansen toe."

Daarbij zal de focus ongetwijfeld liggen op een uitbreiding van de succesvolle activiteiten in landen als Brazilië en China. De Verenigde Staten zijn namelijk al goed voor meer dan de helft van de omzet en uitbreiden in het nauwelijks groeiende Europa lijkt vooralsnog ook niet opportuun.




Gerelateerde artikelen