VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spreiding werkt weer niet in neergaande aandelenmarkten

Voor aandelenbeleggers is er dezer dagen geen redden aan. Beurzen denderen wereldwijd naar beneden. Opnieuw blijkt spreiding van beleggingen iets voor goede tijden. Bij paniek heb je er weinig aan.

Het is één van de afgetrapte waarheden in beleggen: spreiding zou voor een beter risico-rendementprofiel van de beleggingsportefeuille moeten zorgen.

Maar wanneer beleggers diversificatie echt nodig hebben als stootbumper blijkt deze niet te werken.

De afgelopen 25 jaar bewogen de rendementen van de Nederlandse AEX index in goede tijden bijna niet mee met de rendementen in opkomende markten. Maar in slechte tijden bewogen de rendementen van de opkomende markten juist wél mee met de AEX.

Dat blijkt uit vergelijking van de Nederlandse beurs met die van een brede index voor opkomende markten, de MSCI Emerging Marktes Index.

In de maanden dat de AEX meer dan 6 procent steeg bleek er geen relatie tussen de rendementen van de AEX en de opkomende markten-index.

In de maanden dat de AEX meer dan 5 procent daalde was de correlatie echter een half. Een correlatie van 1 wijst op een sterk positief verband, een correlatie van -1 op een sterk negatief verband.

Conclusie: diversificatie tussen de Nederlandse en de opkomende markten beurzen staat uit wanneer je het nodig hebt en aan wanneer je het niet nodig hebt.

De pijn
De daadwerkelijke pijn uit het verleden voor beleggers is fors. De maatstaaf beta geeft de kommer goed weer: voor elke daling van 10 procent die de AEX maakte, daalde de opkomende markten aandelen met bijna acht procent. De aandelen uit de exotische landen vingen de klappen uit de polder dus nauwelijks op.

Gevestigde of opkomende markt, voor AEX beleggers is het moeilijk om in slechte tijden te schuilen bij andere aandelenmarkten. De recente, wereldwijde vlucht naar edelmetalen en obligaties is daarvan de laatste illustratie.