VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos niet meer zo zeker van winstprognose

Biotechbedrijf Galapagos heeft het verlies over de eerste jaarhelft ruim zien verdubbelen. Toch denkt de onderneming 2011nog altijd winstgevend te kunnen afsluiten.

Het is nu al een uitzonderlijk moeilijk jaar voor Galapagos. Begin april voelde het biotechbedrijf uit Mechelen zich genoodzaakt verder onderzoek naar het belangrijkste en verst gevorderde product, een medicijn tegen reuma, te staken.

Voor beleggers was dat het signaal om  het aandeel te dumpen. Sindsdien heeft de koers een duikeling gemaakt van wel 40 procent. Ongekend, maar wel begrijpelijk omdat het om een product ging dat uit de eigen onderzoeksmachine kwam.

Het biotechbedrijf mist daardoor een mogelijke 800 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen.

Terug in de tijd
Galapagos is daardoor niet alleen koersmatig teruggezet tot het niveau van de beursintroductie in 2005, het moet ook weer een track record opbouwen in geloofwaardigheid.

De halfjaarcijfers doen ook weer denken aan vervlogen tijden dat Galapagos nog diep rode cijfers schreef.
Het nettoverlies is het afgelopen halfjaar opgelopen van 12,2 miljoen tot 27,7 miljoen euro.

Mijlpaalbetalingen binnen de met grote farmaciebedrijven gesloten allianties lagen het afgelopen halfjaar lager dan in 2010: van 27,4 miljoen euro naar 19,3 miljoen euro. Hierdoor is ook de omzet lager dan vorig jaar: 39,7 miljoen euro versus 45,4 miljoen euro.

Winst waarmaken
Bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe zegt dat Galapagos nu vier programma’s in de kliniek heeft waaruit nog dit jaar testresultaten zullen komen. Het belangrijkste resultaat betreft een Fase II onderzoek naar wederom een medicijn tegen reuma.

Volgens de topman zit het bedrijf in een cyclus waarin de meeste bedrijfsdoelstellingen, lees de ontvangst van mijlpaalbetalingen, pas tegen het einde van het jaar worden behaald.

Van de Stolpe blijft positief en ziet goede mogelijkheden de afgegeven verwachting, netto winstgevend te zijn, voor 2011 waar te maken, “maar met de intrinsieke uitdagingen die R&D met zich meebrengt.”
Galapagos zal namelijk eerst de onderzoekskosten moeten maken en dan maar afwachten of de testresultaten de farmaciebedrijven goed bevallen en de mijlpaalstorting wordt overgemaakt.

Begrijpelijk voorzichtig
De R&D kosten stegen het afgelopen halfjaar van 33 miljoen euro naar 42 miljoen euro. Met de huidige kaspositie van 50 miljoen euro kan het nog wel even voort, maar de kosten lopen snel op.

Analisten schatten dat Galapagos in de tweede jaarhelft circa 75 miljoen aan mijlpaalbetalingen moet binnenharken, ongeveer de helft meer dan vorig jaar, om de winstdoelstelling te behalen.

Van de Stolpe is dus wat voorzichtiger geworden en dat is zeer begrijpelijk na de forse dreun dit jaar en de druk op het laatste kwartaal om de winstverwachting in te lossen.




Gerelateerde artikelen