VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Markt snakt naar adempauze en zoekt naarstig naar koerstriggers

Twaalf dagen op rij al dalen de aandelenkoersen. Een sluimercrash die zich lijkt te versnellen. Oplossingen worden schaars en minder effectief. De FED probeert er eentje: de rente blijft lang laag.

Hopeloos glijden de aandelenkoersen iedere dag een paar procent weg. De AEX heeft sinds de piek dit jaar van 374 punten inmiddels circa 100 ingeleverd, een daling van 27 procent.

Een ongekende terugval. Beleggers prijzen daarmee een aanzienlijke winstdaling in bij het bedrijfsleven. Grote vraag is wat het vertrouwen weer kan terugwinnen.

De impact van de meevallers is in het huidige klimaat beperkt. Neem de tamelijk gunstige Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Na een kortstondige opleving werd de daling onverminderd en zelfs versneld voortgezet.

De meeste macro-cijfers kijken terug naar het recente verleden en kennen geen voorspellingswaarde voor de toekomst. Beleggers zullen daar momenteel dus niet al te veel waarde aan hechten, tenzij er sprake is van een serie fraaie cijfers.

Macro-cijfers die minder rooskleurig zijn zullen daarentegen aangegrepen worden om nog negatiever naar de toekomst te kijken.

Ogen gericht op centrale banken
De financiële markten zijn meedogenloos en dwingen de centrale banken in de markten te interveniëren. Landen kunnen zo tijd winnen om budgettair orde op zaken te stellen en het Europese noodfonds EFSF in werking te stellen.

De ECB koopt nu zelfs staatspapier op van Spanje en Italië om de rentelasten voor deze landen dragelijk te houden.
De rentes in Spanje en Italië dalen wel, maar de paniek op de beurzen lijkt alleen maar toe te nemen.

Misschien slaat de paniek juist wel toe omdat de centrale banken in actie komen en als laatste redmiddel worden gezien.

Bovendien zijn de opkoopprogramma's riskant. Indien de landen alsnog in gebreke blijven zit de Fed en ECB met grote verliezen in de maag, die uiteindelijk weer door de burgers betaald moeten worden.

Fed haalt uit
De Federal Reserve is onrustige beleggers op ongekende wijze tegemoet gekomen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken houdt de rente minstens tot midden 2013 laag op 0% tot 0,25%.

Een volgende testcase volgt op 26 augustus. Dan wordt het vertrouwen van de markt in de kredietwaardigheid van Italië getest als het land voor het eerst weer nieuw geld moet ophalen. Spanje volgt op 1 september.

De Fed vergadert vanavond en zal met iets moeten komen. Analisten verwachten niet dat Fed-baas Ben Bernanke direct een nieuw kwantitatief verruimingsprogramma zal aankondigen (QE3).

Weinig houvast
Door de forse koersdalingen beginnen wel de dividendrendementen flink op te lopen, voor zover houdbaar natuurlijk.

Politieke eensgezindheid en geloofwaardige bezuinigingsprogramma's zullen het toch vooral moeten doen. Financiële markten reageren nu eenmaal sneller dan ambtenarenapparaten.