VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 lichtpuntjes

Na alle negatieve berichtgeving op de beurs zijn optimistische geluiden meer dan welkom. Jan Maarten Slagter neemt de handschoen op.

Het is geen specifiek journalistieke afwijking maar een algemeen menselijke: slecht nieuws verkoopt, in goed nieuws is eigenlijk alleen je moeder geïnteresseerd.

Daarom zie je momenteel talloze verhalen in de krant over de redenen die beleggers hebben om te verkopen. En niet één waarom er een exact even grote koopvraag tegenover staat.

Wie de berichtgeving over "Zwarte Maandag" erop naleest, zou makkelijk kunnen vergeten dat iedere transactie ook een partij kent die tegen de genoemde prijs de betreffende effecten graag koopt.

Laat dit stukje dan een stem geven aan al die heroïsche beleggers die gisteren en vandaag kooporders inlegden.

Negen lichtpuntjes van een onverbeterlijke optimist.

1. Wie is Standard & Poor's nu helemaal? Zoveel stelt die downgrade (afgelopen zaterdag van de Amerikaanse staatsschuld door kredietbeoordelaar Standard & Poor's) nu ook niet weer niet voor.

De kredietbeoordelaars hebben tien jaar lang op hun kop gekregen omdat ze alle belangrijke problemen misten (internetbubbel, boekhoudschandalen, kredietcrisis) - Standard & Poor's laat nu met een kanonschot merken dat hij wel degelijk zit op te letten. Misplaatst machogedrag.

2. De ‘rating agency' baseert de afwaardering op de disfunctionele Amerikaanse politiek, die er twee weken geleden bijna voor zorgde dat de VS zijn verplichtingen niet kon nakomen. Dat is de open deur van de eeuw. Dat de Democraten en Republikeinen elkaar in een verstikkende houdgreep houden, is niet bepaald koersgevoelige informatie.

3. Sterker nog: de downgrade werkt mogelijk zelfs positief uit. De Amerikaanse beleidsmakers reageren nogal lichtgeraakt. Hopelijk leidt hun gevoeligheid ertoe dat ze gaan samenwerken op een manier die het internationale financiële systeem niet aan de rand van de afgrond brengt.

4. Beleggers in Amerikaanse staatsschuld gaan daar in ieder geval van uit. Grappig genoeg gingen de koersen van de Amerikaanse staatsobligaties gisteren omhoog in plaats van omlaag. Dat wijst niet op een fundamenteel gebrek aan vertrouwen in de kredietwaardigheid van het land.