VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rentebeleid Fed illustreert zwakte Amerikaanse economie

Fed-baas Ben Bernanke stond met de rug tegen de muur. Met nog beperkte middelen moest hij iets doen om een halt toe te roepen aan de dalende aandelenkoersen.

Voorlopig geeft de markt de Fed het voordeel van de twijfel.

Nog nooit eerder heeft de Federal Reserve zich voor zo'n lange tijd vastgelegd aan een bepaald rentetarief. De Federal Funds Rate staat al sinds december 2008 op het historisch lage niveau van 0-0,25 procent en zal daar zeker tot de zomer van 2013 blijven, zo verzekerde Ben Bernanke.

Het is een ongekende daad die veel zegt over de herstelkracht van de Amerikaanse economie en inflatierisico's met zich meebrengt.

Beleggers wisten zich aanvankelijk weinig raad met de belofte van Bernanke. Na een aanvankelijk negatieve beursreactie, mogelijk ook omdat een derde kwantitatief verruimingsprogramma uitbleef, besloten beleggers toch in de markt te stappen.

"Beperkte inflatierisco's"
De Fed geeft met deze stap en de aankondiging andere middelen achter de hand te hebben een signaal dat het er alles aan zal doen de economie weer uit het slop te trekken.

Geld lenen blijft namelijk goedkoop en dat kan consumptie en investeringen stimuleren. Bovendien is een lage korte rente gunstig voor de winstmarge van banken, die in deze tijden wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Bernanke durft deze stap aan omdat hij slechts beperkte inflatierisico's ziet. De Amerikaanse economie groeit volgens de Fed langzamer dan eerder gedacht, waardoor de werkloosheid slechts geleidelijk zal afnemen.
De Fed gaf aanvankelijk nog de hoge energie en grondstofprijzen de schuld van de lage economische groei.

Nu deze prijzen dalen en de Amerikaanse economie nog steeds zwak blijft, moet het toch toegeven dat er meer aan de hand is.

Obligatiemarkt
De obligatiemarkt nam de negatieve woorden over de economie van de Fed gelijk over, getuige de verdere daling van de lange rente.

Bernanke was er blijkbaar nu ook even minder aangelegen sussende woorden te spreken over de staat van de economie.

Hij moest zijn rentestap immers beargumenteren en tegenwicht bieden aan een mogelijke opwaartse druk op de lange rente die van verlagingen van de kredietbeoordeling kunnen uitgaan.

Druk op de ECB
Het wordt interessant om te zien wat de Europese Centrale Bank (ECB) nu gaat doen. President Jean-Claude Trichet heeft  de rente sinds april zelfs nog met twee kwartjes verhoogd tot 0,75 procent.

De ECB is momenteel druk doende Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen om de rente voor deze landen laag te houden.

De stap van de Fed zal zeker druk gaan zetten op de ECB om in ieder geval de recente renteverhoging weer terug te draaien. De ECB zal daarentegen haar politieke onafhankelijkheid niet nog meer te grabbel willen gooien en de focus vooral op inflatiebestrijding willen houden. De lagere energie- en grondstofprijzen helpen wat dat betreft ook de ECB een handje.

Het is nu zaak voor de centrale banken wereldwijd samen te werken om het mondiale financiële systeem draaiende te houden en dat landen vaart maken met het op orde brengen van hun begroting.