VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Roubini: recente ontwikkelingen forse nieuwe stap richting recessie

Volgens vermaard doemdenker Nouriel Roubini hebben overheden hun kruid verschoten. De kans op een recessie is flink toegenomen. Het fondshuis Skagen rekent op lage groei en gaat voor dividend.

De economie en financiële markten hebben hun eigen leger aan marktvorsers, doemdenkers en commentatoren.

Dagelijks spuien zij hun visie over de huidige en toekomstige staat van de economie. Resultaat is een brede waaier aan meningen en toekomstvisies.

Gezien de onderlinge tegenstrijdigheden kunnen niet alle voorspelling uitkomen. Maar ook foute analyses kunnen de geest scherpen.

Deze website selecteert periodiek analyses van gekende marktspelers. Ter lering en de vermaak.

 
‘Alle ingrediënten nieuwe recessie aanwezig’
Econoom Nouriel Roubini  – Roubini Global Economics

Was de kans dat de Verenigde Staten in een nieuwe recessie belandt drie maanden geleden nog 15 procent, deze week liep die na een rondje langs de economenvelden op tot wel 25 procent. Über pessimist Nouriel Roubini schat de kans hierop zelfs op meer dan 50 procent: een ‘double dip’ is volgens Dr Doom binnen handbereik.

De redenering van de econoom is helder. Overheden hebben de schulden van de private sector (lees: de banken) overgenomen, waardoor zij een lang en pijnlijk proces van schuldsanering in moeten gaan.

Dit leidt tot steeds zwakkere economische groei. In 2008/2009 zagen we dat beleidsmakers zich nog uit een recessie wisten te werken door fiscale stimulus, lage rentes en grootschalige reddingsoperaties. Dr Doom ziet niet in hoe overheden zich opnieuw uit een recessie moeten werken. De munitie is op.
  
De koersdalingen van de afgelopen weken geven volgens Roubini het laatste zetje. Een nog niet herstelde huizenmarkt en de slinkende beleggingsportefeuilles van particulieren zijn een giftige cocktail voor economische groei.

Door de cocktail voelen consumenten zich steeds armer en geven zij minder uit. Er ontstaat een klassieke negatieve spiraal: minder economische activiteit, slinkende beleggingsportefeuilles, lager gevoel van welvaart en weer minder consumenten uitgaven.

‘Grote, liquide aandelen aub’
Skagen viewpoint – Skagen Funds

Wat te doen bij lage economische groei de komende jaren? Het Noorse fondshuis Skagen ziet investeren in grote en goed verhandelbare bedrijven op de beurs als een van de middelen om een periode van zwakke economische groei te doorstaan.

Deze bedrijven halen hun omzet vaak uit alle delen van de wereld. Skagen verwacht dat de economische groei in de Westerse wereld afzwakt en misschien zelfs wel negatief wordt, terwijl de groei in de opkomende markten niet direct geraakt zullen worden. Deze overheden, maar ook hun banken staan er vaak veel beter voor. 

Maar ook de waarderingen van de grote bedrijven zien er goed uit. ‘Bedrijven zijn op dit moment misschien wel beter gewaardeerd dan in 2008. Veel grote ondernemingen hebben hun schulden teruggebracht, kosten bestaard en niet (te) veel geïnvesteerd. Sommige van deze bedrijven hebben zelfs een relatief sterkere positie weten op te bouwen tijdens de kredietcrisis.’

Daarnaast is dividend een van de belangrijkste eigenschappen van deze oude bedrijven. Door de duikvlucht in de aandelenmarken van de afgelopen weken is het percentage dat wordt uitgekeerd ten opzichte van de marktkapitalisatie (dividend yield) flink opgelopen. Dit, in combinatie met de groeiende bereidheid om daadwerkelijk dividend uit te keren, maakt deze ondernemingen nu interessant.