VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf keer meer beurshandel door onrust

Door onrust op de financiële markten wordt er tot vijf keer meer gehandeld dan normaal in augustus.

Het is met afstand de dolste handelsdag van de laatste tijd: dinsdag 9 augustus. De AEX stuiterde van plus 1 procent naar min zes procent om uiteindelijk weer te draaien naar een winst van ruim 1 procent.

Op die dag bereikte de omzet in AEX fondsen een topniveau van 275,8 miljoen stukken. In vergelijking met een handelsdag in de ‘rustige' augustusmaand van vorig jaar zijn de handelsvolumes nu vijf keer hoger. 

Dinsdag de negende was het klapstuk binnen een toch al erg drukke periode. De laatste tien handelsdagen ligt de gemiddelde dagomzet in AEX fondsen op 166,4 miljoen stukken. Dat is de helft meer dan de gemiddelde dagomzet in de laatste drie jaar.

Small- en Midcap
In de Midkap is het beeld nog extremer en liggen de volumes de laatste tien dagen op ruim 198 miljoen, tegen een gemiddeld niveau van 113 miljoen stukken.

Bij de smallcap index liggen de volumes de laatste tien handelsdagen fractioneel boven het gemiddelde en wordt de handel waarschijnlijk meer belemmerd door de grote spreads en de geringe free float bij veel bedrijven.

Het beeld van de hoge handelsvolumes tijdens panieksituaties is nu extremer dan in maart 2009 toen de AEX een glijvlucht maakte tot onder de 200 punten.

Ook toen namen de handelsvolumes toe maar bleven steven voor de AEX hangen rond de 150 miljoen stukken.
Er heerst nu duidelijke een situatie waarin beleggers leven tussen extreme angst en hoop. Er is dan ook weinig houvast.

Per saldo is de AEX gedurende die tien handelsdagen met 16,6 procent gedaald. De AEX heeft in deze periode bewogen tussen een piek van 332 punten op 28 juli en een dal van 266 punten op 9 augustus. Een bandbreedte van circa 66 punten, oftewel 20 procent.

Piekniveaus
Opvallend zijn de extreme koersbewegingen tijdens handelsdagen (‘intra-day'). Binnen de AEX vielen tussentijdse veranderingen tot wel 8 procent te noteren. Dergelijke grote koersuitslagen komen normaal alleen voor in perioden van weinig handel. Dan zijn er grote verschillen tussen bied- en laatprijzen (‘spread').

Zo niet afgelopen dagen. Hoewel de spreads over de gehele markt bezien een stuk groter zijn dan normaal, schrikt dit beleggers niet af te handelen. In momenten van paniek wordt er gedumpt tegen flink lagere prijzen en gloort er weer een sprankje hoop dat wordt er niet op een paar centen gekeken.