VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bodemvissers slaan hun slag

Ze moeten er soms jaren op wachten, maar als de paniek toeslaat kruipen de bodemvissers uit hun schulp om relatief goedkoop kwaliteit in te slaan. Vier relatief goedkope fondsen uitgelicht.

"Emotie domineert de beurs," kopte NRC Handelsblad deze week op de voorpagina. De paniek bij beleggers zou vooral zo groot zijn omdat de laatste crisis nog zo vers in het geheugen ligt.

Hoe dan ook, duidelijk is dat een aantal doorgaans solide fondsen ineens historisch laag gewaardeerd zijn en een hoog dividendrendement bieden. Een greep uit het aanbod op de Amsterdamse beurs.

KPN (9,33 euro)
Toegegeven de vooruitzichten voor zijn niet meer wat het geweest zijn, maar de actuele koers-winstverhouding van circa 7,5 is nog zelden zo laag geweest.

Van winstgroei is nauwelijks sprake, maar daar staat een uitzonderlijk hoog dividendrendement van 8,7 procent tegenover.

Wereldhave (53,89 euro)
Ook vastgoedfonds biedt een fors dividend. Net als andere vastgoedfondsen is Wereldhave normaal al een goede dividendbetaler.

Momenteel kunnen beleggers 8,7 procent van de beurswaarde als vergoeding tegemoet zien. Dat is ruim boven het historische gemiddelde van rond de 6,5 procent. Het dividend van Wereldhave rendeert nu ook een vol procentpunt hoger dan in het crisisjaar 2008.

Beter Bed (16 euro)
Onder de wat kleinere fondsen is behoorlijk afgestraft. Omdat het bedrijf vorig jaar alle winst uitkeerde en dat waarschijnlijk dit jaar weer doet, bedraagt het dividendrendement een mogelijke 8 procent.

Qua waardering is het aandeel nooit echt goedkoop, maar de huidige koers-winstverhouding van 11 à 12 ligt beduidend onder het historisch gemiddelde van 14.

Alleen in het crisisjaar 2008 werd slechts 8 keer de winst betaald. De koers daalde toen veel harder dan de winst terugviel. In het jaar daarna volgde een licht winstherstel en verdubbelde de koers.

Randstad (23,75 euro)
Hoewel de meningen onder analisten over uitzendorganisatie verdeeld zijn, wordt het aandeel momenteel veel lager gewaardeerd dan in het verleden. De koers-winstverhouding ligt momenteel onder de 10, waar de afgelopen jaren gemiddeld 17 keer de winst werd betaald. Ook het dividendrendement van 5,2 procent is nog nooit zo hoog geweest.

De aantrekkelijke waardering en bijbehorende dividendrendementen van bovenstaande fondsen zegt niet alles. De recessiejaren 2002 en 2003 en de jaren van de kredietcrisis 2008 en 2009 hebben laten zien dat bedrijfswinsten flink kunnen dalen en ook dividenden onzeker zijn.

De markt ziet het echter niet altijd goed en scheert in tijden van onrust te veel bedrijven over één kam.