VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij weet zorgen beleggers niet weg te nemen

Ondanks de toch al zo gedaalde beurskoers kan er bij Grontmij blijkbaar nog wel wat vanaf. Het aandeel reageert met een daling van ruim 7 procent op de halfjaarcijfers die nog matiger waren dan verwacht.

De koers van ingenieursbureau Grontmij is dit jaar al met ruim 35 procent gedaald. Zorgen over de West-Europese bouwmarkten en de overheidsbezuinigingen eisen hun tol.

De halfjaarcijfers van Grontmij bevestigen wat beleggers eigenlijk al langer weten. Grontmij voelt de bezuinigingen van Europese regeringen aan den lijve, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk, maar ook zeker in Nederland.
Door de overname van de Franse onderneming Ginger vorig jaar kan Grontmij weliswaar indrukwekkende groeicijfers laten zien, maar deze zijn simpelweg aangekocht.

Autonoom is er sprake van complete stilstand, in het tweede kwartaal zelfs krimp. Drie maanden geleden dacht het bedrijf nog dat de autonome groei zich zou voortzetten.

Mager
Op omzetniveau presteert Grontmij nog wel conform verwachting. De winstgevendheid van de omzet valt tegen.
Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam in het tweede kwartaal uit op 10,7 miljoen, wat een marge van nog slechts 3,9 procent geeft. Hierin begrepen een pensioenlast van 1,5 miljoen euro.

Een jaar geleden lag de operationele marge nog op 4,7 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar nog op 4,2 procent.

Grontmij streeft naar een marge van 9-10 procent, maar dat zal voorlopig wel een utopie zijn. Alleen de werkzaamheden op het gebied van water en energie (20 procent van het totaal) waren iets winstgevender dan vorig jaar, maar de marge van 3,4 procent houdt niet over.

Snijden
Grontmij gaat intussen verder met het snijden in de organisatie. Het gaat om het reduceren van het personeelsbestand in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Met deze herstructureringskosten, zoals dat zo mooi heet, is dit jaar al weer een bedrag van 3,1 miljoen euro gemoeid.

Topman Sylvo Thijsen verwacht in de tweede jaarhelft minder te hoeven snijden. De genomen last van 7,2 miljoen over 2010 zal dan niet worden overtroffen.

Aanhoudende prijsdruk
Het orderboek van Grontmij is stabiel gebleven en voldoende om het komende halfjaar mee door te komen.
De zuinige overheden zorgen echter voor prijsdruk omdat meer partijen om minder opdrachten vechten.

Grontmij betrok in de eerste jaarhelft 42 procent van de omzet uit de publieke sector en is daar dus erg afhankelijk van. Dat worden geen gemakkelijke tijden.

LEES MEER:

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010





Gerelateerde artikelen