VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onrust financiële markten dendert de economie binnen

De Nederlande en Duitse economie oogsten de recente onrust op de beurzen. Eerst onrust over zwakke eurolanden, nu vertraging in sterkere landen: beurzen krijgen opnieuw tikken.

De eurozone, dat is een kruiwagen vol kikkers die samen beleid moeten maken. De hulp aan zwakkere broeders moest tot nu toe komen van solide economieën als de Duitse en Nederlandse.

Zij staan garant voor miljardensteun en moeten de eurozone op sleeptouw nemen door stevig te groeien.

Maar wat als daar de motor stilvalt? Dan is er misschien niet eens een kruiwagen meer om door te gaan?

Deze week werd in ieder geval duidelijk dat de groei van de Duitse en Nederlandse economie flink vertraagt.

Groei remt fors af
De economie in beide landen groeide dit jaar in het tweede kwartaal met 0,1 procent. In het eerste kwartaal groeide Duitsland nog met 1,3 procent en met 0,8 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2010. Een terugval was voorzien, de verrassing zit in de mate waarin.

Nog wat cijfers: in de totale eurozone was de groei in het tweede kwartaal nog maar een kwart van de voorgaande drie maanden, de economie in Frankrijk groeit al helemaal niet meer.

De crisis zorgt er ook voor dat de Nederlandse consument het steeds minder ziet zitten. Het consumentenvertrouwen is gedaald, zo blijkt uit . Ook meldden de rekenmeesters uit Voorburg .

Beleggers zien de repeterende breuk: de beurs loopt een aantal maanden vooruit op de economische realiteit. Het pessimisme daarover drukte de aandelenkoersen.

Maar nu de economie geraakt lijkt door die financiële onrust krijgen de beurzen een extra knauw. Zowel in Nederland als in Duitsland staan de aandelen donderdag dan ook flink in het rood. Ook al omdat onderliggend nog maar weinig actie is ondernomen om eerdere zorgen over Europese overheidsschulden op langere termijn weg te nemen.