VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unit 4 op schema voor behalen jaarprognose

Solide, zo kunnen de halfjaarcijfers van Unit 4 wel worden omschreven. De onderneming handhaaft de winstprognose. Niet verkeerd, maar beleggers waren een beetje gewend aan opwaartse winstbijstellingen.

Unit 4, fabrikant van ERP-software waarmee bedrijfsprocessen beter te controleren zijn, presteert al jaren goed, zelfs in crisistijd. Wie het bedrijf wat beter kent snapt waarom.

Van het bedrijf wordt wel eens gezegd dat het een groot deel van de omzet uit de publieke sector betrekt. Dat is echter beperkt tot circa 5 procent.

Met de software van Unit 4 kunnen bedrijven en overheden bovendien efficiënter draaien en daar is altijd wel belangstelling voor. Verder heeft ongeveer de helft van de omzet een terugkerend karakter.

In 2009 daalde de omzet weliswaar voor het eerst in het dertig-jarig bestaan van de onderneming, maar de terugval bleef beperkt tot 4 procent, terwijl de operationele winst gewoon doorsteeg.

Halfjaarcijfers
De eerste jaarhelft is conform plan verlopen. De totale omzet van Unit 4 steeg in de eerste jaarhelft met 13 procent, waarvan 5 procent autonoom.

Vooral het nieuwe verdienmodel, waarbij klanten geen licentie in een keer afrekenen, maar een abonnement afsluiten veelal in combinatie met een onderhoudscontract, blijkt zeer succesvol.

De omzet uit abonnementen en de zogeheten SaaS inkomsten waarbij de klant de software via het internet gebruikt en daarvoor een vast termijnbedrag betaalt, steeg met 53 procent tot 18,9 miljoen euro.

Daarmee wordt al 8,3 procent van de totale omzet uit abonnementen/SaaS betrokken. Saas gaat in de regel ten koste van de productverkopen (licenties), maar desondanks zijn ook deze met ruim een vijfde aangedikt.

Van de totale omzet is inmiddels bijna de helft afkomstig van onderhoudscontracten en abonnementen. Dat geeft het defensieve karakter van de inkomstenstroom van Unit 4 duidelijk weer.

De operationele marge liep wel iets terug, wat Unit 4 toeschrijft aan een minder winstgevende order in Polen. In deze deal zat nog een stuk hardware waar lagere marges op zitten. 

Onderaan de streep noteert het bedrijf een nettowinst van 9,4 miljoen euro, tegen 8,1 miljoen euro een jaar eerder.

Prognose intact
De softwarefabrikant verwacht dit jaar op een bedrijfsresultaat (ebitda) van 90-95 miljoen uit te komen (2010: 86,1 miljoen euro). 

Exclusief het nog verlieslatende joint venture FinancialForce, een Saas boekhoudoplossing, wordt een bedrijfsresultaat van 100-105 miljoen verwacht.

Geen opwaartse winstbijstelling, zoals we de laatste tijd van het bedrijf uit Sliedrecht gewend zijn, maar wel een voortzetting van het sterke track record van winstgroei.

Unit 4 acht het huidige economische klimaat te onzeker met stoere winstverhogingen te komen. Geen verkeerde beslissing. Positief verrassen kan altijd nog.

Consolidatie
Inmiddels zet de consolidatie zich in de ERP-markt gewoon door. Unit 4 koopt zelf het kleine Noorse bedrijf Exie voor 6,4 miljoen euro.

Verder is er een gerucht in de markt dat het Britse Sage een bod voorbereid van circa 1 miljard euro op MYOB, de grootste speler van Australië.

Sage werd vorig jaar nog afgetroefd door Unit 4 in de strijd om het Poolse Teta. 
Ondanks de goede cijfers en de voortgaande consolidatieslag gaat ook de koers van Unit 4 in al het beursgeweld onderuit.

Het is dus weer aan de mannen uit Sliedrecht het ongelijk van de markt te bewijzen.  

LEES OOK:

15 oktober 2010

26 augustus 2010

20 april 2010

 23 februari 2010