VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opties in tijden van angst

Beleggers stappen weer aarzelend in aandelen, terwijl de goudprijs nog steeds hoog staat. Durfals kunnen ook profiteren van de angst en onrust door in opties te stappen. Twee strategieën.

‘Wees bevreesd als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen bevreesd zijn' is een gekende uitspraak van Warren Buffett.

De Amerikaanse belegger voegde de daad bij het woord door de afgelopen weken flinke plukken Amerikaanse aandelen te kopen. 

Sommige beleggers vinden in deze tijden hun weg niet zo als Buffett naar de aandelenbeurs, maar naar de optiebeurs.

Veel beweeglijkheid
In onzekere tijden vliegen de aandelenkoersen flink heen en weer, de volatiliteit neemt toe. En volatiliteit is een van de factoren die de waarde van een optie bepaalt.

In deze beweeglijke aandelenmarkten zijn put opties (recht om te verkopen) en call opties (recht om te kopen) duurder dan in stabiele marktomstandigheden. Waaghalzen kunnen hier op twee manieren van profiteren.

1. Put schrijven
Beleggers kunnen een putoptie schrijven (verkopen). Zij ontvangen hiervoor een relatief hoge en onvoorwaardelijke premie. De schrijver heeft nu wel de verplichting om aandelen te kopen wanneer de koers onder de uitoefenprijs zakt.

Als dit gebeurt lijdt hij verlies, te weten het verschil tussen koers en de hogere uitoefenprijs minus de ontvangen premie.

Deze constructie is alleen aan te raden wanneer voor beleggers die het aandeel wel willen hebben, maar dan wel voor een lagere prijs. Ook moeten zij er zeker van zijn dat het beursfonds in kwestie niet failliet gaat, want dan is het verlies maximaal.

2. Call verkopen
Een andere mogelijkheid is het verkopen van een calloptie. De schrijver ontvangt een premie en verkoopt het recht om een aandeel te kopen. Wanneer de koersen verder dalen moet de schrijver de ontvangen premie zien als een extra dividend uitkering.

Bij een opgaande markt, wanneer de aandelenkoers boven de uitoefenprijs staat, heeft calloptieschrijver de plicht om de aandelen te leveren. Het is aan te raden om deze constructie alleen uit te voeren als de aandelen al in de beleggingsportefeuille zitten en deze bereidt bent te verkopen voor de uitoefenprijs.

Gratis lunch?
Het schrijven van opties lijkt door de sterke bewegingen op de aandelenmarkt een heel plausibele strategie. Toch moeten beleggers geen gratis lunch verwachten.

De verliezen bij het schrijven van putopties kunnen flink oplopen terwijl een belegger bij het schrijven van een calloptie het opwaartse potentieel, dat bij het kopen van een aandeel theoretische oneindig is, inruilt voor een kleine optiepremie.

Hoewel pijnlijk voor beleggers die in het verleden tegen hoge koersen zijn ingestapt, lijkt ouderwets instappen a la Warren Buffett, nu misschien wel de beste optie voor beleggers. Een optie zonder opties wel te verstaan.