VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse aandelenmarkten rekenen op magie Bernanke

Ondanks weinig opbeurende economische cijfers stegen de beurzen behoorlijk afgelopen dagen. De hoop is gevestigd op nieuwe trucs van Ben Bernanke. Is dat waar te maken?

Dinsdag publiceerde de centrale bank van Richmond dat producenten het optimisme hebben laten varen. Een groeiend aantal bedrijven verwacht de komende tijd een fors lagere groei.

Daarnaast verwachten producenten ook dat de prijzen voor onder andere grondstoffen zullen stijgen.

Zwakkere economische groei in combinatie met stijgende grondstofprijzen is een rampscenario voor ondernemingen. Mochten beide verwachtingen daadwerkelijk materialiseren zullen bedrijven opnieuw in de kosten moeten snijden om het hoofd boven water te houden.

De aandelenmarkt greep het slechte nieuws met beide handen aan. Hoe meer slecht nieuws, hoe meer kans op maatregelen van de Amerikaanse centrale bank, zo lijkt de markt te denken. En dat is historisch gezien goed voor de aandelenmarkten.

Overigens reageerde de aandelenmarkten vorige week nog hevig negatief na tegenvallende cijfers gepubliceerd door de centrale bank van Philadelphia. Hieruit bleek dat producenten, net als de ondernemers ondervraagd door de centrale bank van Richmond, weinig vertrouwen hebben in de toekomstige bedrijvigheid in hun regio.

Tegenstrijdige signalen
De aandelenmarkten in de Verenigde Staten lijken te anticiperen op ingrijpen van de centrale bank onder leiding van Bernanke. Eerder zetter de Amerikaan de rente al voor een periode van twee jaar extreem laag.

Door de lage rente en twee eerdere rondes van kwantitatieve verruimingen lijkt er nog voldoende geld in het systeem te zitten. Wat kan de Amerikaan nu dan nog doen?

Nieuwe kwantitatieve verruiming, waarbij obligaties worden opgekocht, wordt door analisten niet onmogelijk gehouden. In lijn met de doelstelling om de werkloosheid te beperken zou dit een mogelijkheid zijn. Maar hun belangrijkste doelstelling, het in toom houden van inflatie, komt hierdoor wel in gevaar. Door opnieuw geld in het systeem te pompen zou de langzaam oplopende inflatie wel eens verder op kunnen lopen.

Niet alle markten geloven dan ook dat de fed nu al met rigoureuze maatregelen komt. Sinds maandag daalde de goudprijs met ruim vijf procent, maar ook de (junk)bedrijfsobligatiemarkt daalde flink.
Dit zijn historisch gezien markten die profiteren van het aanzetten van de geldpers.