VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese banken moeten met de billen bloot

Zonder doortastend beleid van overheden is de weg naar economische rust en groei vrijwel onmogelijk, zo benadrukte 's werelds economische elite. Intussen moeten Europese banken een jasje extra aandoen.

Hij deed het dus niet. Een week lang waren financiële markten in de ban van de acties die Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag zou aankondigen om de economie weer vaart te geven.

Het was immers weer tijd voor de jaarlijkse toespraak van de Fed-voorzitter tijdens de ontmoeting van topeconomen in Jackson Hole, Wyoming.

Vorig jaar lanceerde Bernanke daar een tweede ronde van miljardensteun om de economie weer aan het draaien te krijgen. Dat bleek een succes, zij het tijdelijk.

Kruit droog
Markten rekenden nu opnieuw op forse ingrepen. Beurzen zijn uitermate nerveus en de Amerikaanse economie groeit in de laagste versnelling. Ben Bernanke mag dan een bedachtzame, bijna verlegen man zijn, als het moet reageert hij -zonder aarzelen- agressief en pragmatisch.

Maar het moest nu dus blijkbaar niet. Bernanke liet weten genoeg munitie te hebben om de economie op gang te helpen. Voorlopig houdt hij die op zak.

Hij legt de bal bij de beleidsbepalers in Washington die doortastend zullen moeten optreden om de gigantische schulden in de hand te houden en vooral de werkloosheid te drukken.

Bernanke toonde zich opvallend optimistisch over de Amerikaanse economie op langere termijn. Ook zag hij "positieve ontwikkelingen" afgelopen jaren. Een van die opstekers: Amerikaanse banken zijn nu veel gezonder dan een paar jaar geleden. Zij houden meer kapitaal in eigen huis en kunnen zo een stootje hebben.

Meer kapitaal
IMF-topvrouw Christine Lagarde toonde de keerzijde van de woorden van Bernanke. Waar Amerikaanse banken hun zaakjes redelijk op orde hebben blijven Europese banken achter.

Lagarde pleitte tijdens diezelfde bijeenkomst in Jackson Hole voor een "verplichte substantiële herkapitalisering" van Europese banken.

Banken zullen dus nieuw geld moeten ophalen bij aandeelhouders, minder dividend moeten uitkeren, minder kredieten moeten verstrekken of een combinatie van deze maatregelen. Eventueel moeten banken ook kunnen aankloppen bij het Europese noodfonds.

De uitspraken van Lagarde komen op het moment dat Amerikaanse partijen steeds huiveriger zijn om geld overzee uit te lenen. Europese banken onderling vertrouwen elkaar ook steeds minder.

Dat juist Lagarde waarschuwt voor een nieuwe bankencrisis is veelzeggend en pikant. Een paar maanden geleden was ze nog minister van financiën in Frankrijk. Ze weet zodoende als geen ander hoe Franse banken ervoor staan.

Tijdens de onrust op de beurzen waren bankaandelen steevast onder de grootste dalers. Vooral de Franse banken kregen forse klappen op de beurs.